* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Amerykańska zupa krem z pomidorów  (Przeczytany 1606 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Amerykańska zupa krem z pomidorów
« dnia: Styczeń 02, 2014, 02:00:24 »
_Słodkawa, kremowa i aromatyczna. Doskonała zupa na mroźne zimowe wieczory.
_

SKŁADNIKI:

2 puszki pomidorów
1,5 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżki masłą
4 szalotki
1 łyżka pasty pomidorowej
szczypta zmielonego ziela angielskiego
2 łyżki mąki
450 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietanki 18%
2 łyżki brandy lub wytrawnej sherry
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 °C.  Pomidory wyjąć z puszki, zachowując sos. Ostrożnie otworzyć palcami każdy pomidor nad sitem umieszczonym na misce i wyjąć gniazda nasienne.  Ułożyć pomidory na blasze wyłożonej folią aluminiową.  Posypać brązowym cukrem. Piec do momentu, gdy wyparuje cały płyn a pomidory ściemnieją, przez ok. 30 minuty. Wystudzić, ściągnąć z folii i przełożyć do małej miseczki.

Na średnim ogniu roztopić masło, dodać posiekane drobno szalotki, pastę pomidorową i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, do momentu, gdy szalotki będą miękkie, przez 7-10 minut. Dodać mąkę i ciągle mieszając gotować około 30 sekund. Stopniowo dodać bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką do sosów, by nie powstały żadne grudki. Dodać sos, który pozostał po przeciśnięciu nasion na sicie i sos pozostały w puszce. Dodać pieczone pomidory. Przykryć, zwiększyć ogień i zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut.

Po ugotowaniu, wylać zupę na sito umieszczone nad rondlem, a pozostałe na sicie pomidory dokładnie zmiksować w blenderze wraz z 1 szklanką zupy. Połączyć zmiksowane pomidory z resztą zupy, dodać śmietankę i podgrzewać przez ok. 3-4 minuty. Ściągnąć z ognia, dodać brandy lub wytrawną sherry i doprawiać solą oraz pieprzem do smaku. Podawać natychmiast z np. toastami z bagietki.

Uwagi: Szalotkę można zastąpić 1 średnią żółtą cebulą.

Przepis został zaadaptowany z America’s Test Kitchen Cookbook. Copyright Smitten Kitchen LLC.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 05:34:21 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.