* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Kurczak pieczony na butelce piwa  (Przeczytany 1633 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Kurczak pieczony na butelce piwa
« dnia: Styczeń 02, 2014, 03:22:44 »
_Rewelacyjnie smaczny, lekko pikantny kurczak o bardzo soczystym mięsie i chrupiącej skórce.  Inspiracją tego przepisu był program Magdy Gessler Kuchenne rewolucje.
_

SKŁADNIKI:

1 duży kurczak, ok. 1,5 kg
1 butelka 500 ml piwa jasnego mocnego
500 g ziemniaków
250 g marchwi
1 cebula
pieprz i sól
zioła prowansalskie

marynata do kurczaka:
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3 krople tabasco

SPOSÓB WYKONANIA:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Czosnek obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Wwszystkie pozostałe składniki marynaty i czosnek dokładnie wymieszać. Kurczaka natrzeć marynatą z każdej strony, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Do dużej miski wlać ciepłą wodę i włożyć do niej butelkę z piwem, aby naklejki znajdujące się na niej się odmoczyły. Butelkę dokładnie umyć, wypłukać i wysuszyć. Otworzyć piwo i odlać 1 szklankę - będzie nam ono potrzebne do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka wyjąć, nabić na butelkę i ustawić w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce. Warzywa umyć, obrać, pokroimy w plastry i ułożyć dookoła kurczaka. Posypać pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.

Kurczaka wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika z termoobiegiem i piec tyle czasu, ile waży kurczak. Co 30 minut podlać kurczaka piwem. piwem. Jeżeli piwo w butelce się nie pieni należy wsypać do niej odrobinę soli.

Po upieczeniu kurczaka pokroić na porcję i podawać wraz z upieczonymi warzywami.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2014, 06:55:31 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.