* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Łosoś pieczony pod ziołową kołderką  (Przeczytany 1129 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Łosoś pieczony pod ziołową kołderką
« dnia: Styczeń 04, 2014, 00:04:31 »
_SKŁADNIKI:

2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
1 łyżka posiekanego koperku
1 szklanka bułki tartej
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
4-5 łyżek stopionego masła
4 filety z łososia, 180 g każdy
_

SPOSÓB WYKONANIA:

Posiekany drobno estragon i posiekany koperek zmieszać z bułką tartą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać 3 łyżki stopionego masła i dokładnie wymieszać.

Filety z łososia umyć i dokładnie osuszyć papierową ściereczką. Lekko posolić i oprószyć pieprzem. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni i na średnim ogniu podpiec łososia skórką do góry, ok. 2 minuty. Przenieść do żaroodpornego naczynia wysmarowanego lekko masłem, skórką do dołu, a na wierzch nałożyć masę z bułki tartej, masła i ziół.

Piec ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, do momentu, gdy łosoś łatwo jest rozdzielić widelcem. Podawać od razu.

Uwagi:

Estragon i koperek najpierw grubo siekam nożem, a następnie wrzucam z grubo zmieloną bułka tartą, solą i pieprzem do malaksera - koperek na końcu. W ten sposób bułka tarta przechodzi dokładnie smakiem świeżych ziół.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2014, 07:38:21 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.