* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Geograficzne krotochwile  (Przeczytany 2060 razy)

Offline marylaossowska

• Maryla
Geograficzne krotochwile
« dnia: Styczeń 16, 2014, 22:29:16 »
Zagadki-krotochwile zestawione są z samoistych krótkich wyrazów dających w wyniku wyrazy dłuższe. Na przykład: rum + unia = Rumunia. Człony zagadek opisane są najczęściej synonimami, czyli Rumunia określona zostałaby tak: alkohol + związek = ?

Kto spróbuje swoich sił w zagadkach geograficznych?

1.  Dopływ Wisły + przyimek + weź miarę = ?

2.  Ryba + nuta + zaimek = ?

3.  Mit polski + zaimek = ?

4.  Bóg egipski + budynek = ?

5.  Duchowny + pierwiastek promieniotwórczy = ?

6.  Przyprawa + wykrzyknik + zebranie = ?

7.  Pierwszy człowiek + poeta polski = ?

8.  Zaimek + pastwisko = ?

9.  Płytki zalew + zaimek = ?

10. Kolor + zbocze góry = ?

11. Kipi + marzy + nuta = ?

Offline Puella Clara

• Moderator
Odp: Geograficzne krotochwile
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2014, 15:41:44 »
Marylko, super, że dałaś te wszystkie zagadki! Są tak ciekawe i pięknie dopracowane. Dziękujemy :) :-*

Ponieważ ja też chcę pozostawić szansę innym na rozwiązywanie (jak i mi zostawiono, przypuszczam ;)), podam tylko odpowiedź na pierwszą krotochwilę:

1. San + do + mierz = Sandomierz

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.