* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Łamigłówka Einsteina  (Przeczytany 2236 razy)

Offline marylaossowska

• Maryla
Łamigłówka Einsteina
« dnia: Styczeń 17, 2014, 07:05:16 »
_Legenda głosi, że łamigłówka ta została wymyślona przez Einsteina. Twierdził on, że 98% populacji nie jest w stanie jej rozwiązać. Czy spróbujesz swoich sił?  ;)

Pięciu ludzi zamieszkuje pięć domów w pięciu różnych kolorach. Domy stoją szeregowo, w jednej linii. a Ty stoisz na wprost nich.
Wszyscy z tych pięciu ludzi palą papierosy pięciu różnych marek i piją pięć różnych napojów oraz hodują zwierzęta pięciu różnych rodzajów.

Norweg mieszka w pierwszym domu
Anglik mieszka w domu czerwonym
Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
Duńczyk pija herbatę
Palacz Rothmansow mieszka obok hodowcy kotów
Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
Niemiec pali Marlboro
Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
Palacz Rothmansow ma sąsiada, który pija wodę
Palacz Pall Malli hoduje ptaki
Szwed hoduje psy
Norweg mieszka obok niebieskiego domu
Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
Palacz Philip Morrisów pija piwo
Mieszkaniec zielonego domu pija kawę
_
Uwaga: Możliwa jest tylko jedna odpowiedź! 

Pytanie: Kto hoduje rybki?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2014, 07:06:49 wysłana przez marylaossowska »

Offline Puella Clara

• Moderator
Odp: Łamigłówka Einsteina
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2014, 14:58:30 »
Niemiec hoduje rybki!

Zagadkę tę rozwiązała moja siostra... co oczywiście nie oznacza, że ja bym nie potrafiła ;)
Ja jednak mam dość żmudny sposób na taki rodzaj łamigłówek, a ona jakiś patent inny wynalazła, sprytniejszy i szybszy :)

Offline marylaossowska

• Maryla
Odp: Łamigłówka Einsteina
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2014, 18:09:54 »
Brawo!!! Całkiem niełatwa zagadka...gratuluję szybkiego rozwiązania.

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.