* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Duszona wołowina po toskańsku  (Przeczytany 2274 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Duszona wołowina po toskańsku
« dnia: Styczeń 18, 2014, 20:27:03 »
_Rozpływająca się w ustach wołowina w aromatycznym sosie. Do gotowania najlepsze będzie wytrawne i wyraziste w smaku czerwone wino. Niektórzy mistrzowie kuchni wyznają zasadę serwowania do stołu tego samego wina, w którym się potrawa gotowała, ale nie jest to konieczne. Warto jednak pamiętać, że do gotowania nie używa się wina, którego nie chciałoby się wypić przy obiedzie!
_

SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy
400 g cebulki dymki
1 kg rostbefu
30 g masła
2 łyżki zwykłej mąki
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu wołowego
1 szklanka wody
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1 łodyga selera naciowego
400 g małych marchewek
2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę dymkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie w rondlu o grubym dnie, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć z rondla i przełożyć na talerz.
Rostbef umyć, dokładnie wysuszyć, pokroić w kawałki ok. 3 cm i zrumienić ze wszystkich w rondlu, w którym uprzednio smażyła się dymka. Odłożyć na półmisek.

W tym samym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia. Stopniowo dodać 1/2 wina, bulion i wodę, ciągle mieszając do zagotowania się sosu. Chwilę gotować, by sos się zredukował.  Włożyć mięso, dodać zmiażdżony czosnek, tymianek i liście laurowe.
Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać stopniowo pozostałe 1/2 wina.

Łodygę selera naciowego dokładnie oczyścić i pokroić w spore kawałki. Małe marchewki oskrobać i opłukać, a jeśli używamy większej marchwi - przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki ok. 5 cm.

Cebulę, seler i marchewkę dodać do rondla z mięsem i dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać mrożony groszek i gotować, nie przykrywając, do momentu, gdy zmięknie.

Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z makaronem penne lub fusilli. eszcze przez 30 min pod przykryciem. Dodaj groszek, gotuj, bez pokrywki, aż groszek będzie miękki. Przed podaniem posyp danie zieloną natką. Podawać z makaronem penne lub fusilli

Uwagi:
Wino należy dolewać do potrawy w dwóch etapach, by uzyskać ciemniejszą barwę sosu. Jeśli wlejemy całe wino od razu, sos będzie miał jaśniejszą barwę. 

Rostbef, czyli inaczej rozbratel pochodzi z części grzbietowej tuszy wołowej i charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem, które obrośnięte jest tłuszczem oraz błonami. Rozbratel bez kości najwyższej jakości charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem. Ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej, często widoczne są białe powięzi lub błony.



Podział półtuszy wołowej:

1. karkówka
2. żeberka i szponder
3. mostek
4. rozbratel
5. antrykot
6. rozbratel (rostbef)
7. polędwica
8. żeberka i łata
9. łata
10. łopatka
11. udziec
12. pachwina
13. rumsztyk
14. pręga
15. ligawa
16. ogon

Offline Uczen_Sokratesa

  • UĹźytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1217
Odp: Duszona wołowina po toskańsku
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2014, 02:19:28 »
Hmmm ... Czyta się ryzykując dotkliwe poczucie głodu :)/

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.