* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Małże w sosie winno-śmietanowym  (Przeczytany 1651 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Małże w sosie winno-śmietanowym
« dnia: Styczeń 21, 2014, 10:18:35 »
__Rewelacyjne, niezwykle delikatne i smaczne małże w sosie śmietanowym na bazie wina. Idealne danie dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z owocami morza.

Małże powinno przygotowywać się i zjeść w dniu, w którym je kupiliśmy. Jeśli musimy przychować je przez noc w lodówce, należy je włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.
_

SKŁADNIKI:

1 kg świeżych małży
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1/2 papryczki chili
pęczek natki pietruszki
3 łyżki brandy
250 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła klarowanego

SPOSÓB WYKONANIA:
__
Przed przygotowaniem żywych małży należy dokładnie sprawdzić ich świeżość:

- skorupki małży powinny być zamknięte
- jeśli skorupka nie jest zamknięta, stukamy nią o blat. Jeśli się zamknie - jest żywa, czyli świeża.
- małże, które się nie zamkną wyrzucamy, gdyż są martwe i mogą powodować zatrucie

Jak oczyścić małże?

- małże myjemy pod bieżącą, letnią wodą, przy użyciu szczoteczki.
- ze skorupek zeskrobujemy glony i wszelkie narosty
- płuczemy pod bieżącą wodą, na durszlaku, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń

Uwaga: Podczas płukania nie należy wrzucać małży do miski z wodą, gdyż się pootwierają
_

W rondelku podsmażyć na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną szalotkę i chili. Wlać winiak, włożyć małże dodać białe wino i dusić pod przykryciem, do momentu, aż się otworzą, około 5-6 minut. W trakcie duszenia należy kilkakrotnie poruszać rondelkiem.

Małże podajemy z bagietką i wytrawnym białym winem.

Uwagi:

Do przygotowania ostryg najlepiej użyć wina Sauvignon Blanc lub Pinot Blanc. Jeśli bowiem użyjemy Rieslinga, zagłuszy on naturalny smak małży.

Do jedzenia podajemy jedynie otwarte muszle. W restauracjach zazwyczaj podają wraz z małżami miseczkę z wodą z dodatkiem paru kropli cytryny do opłukania palców.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 20:15:30 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1240
Odp: Małże w sosie winno-śmietanowym
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2014, 20:26:02 »
Podobno jak ludzie wędrowali z kolebki homo sapiens, czyli Afryki dalej, to wędrowali brzegiem oceanu. Wtedy śniadanie można było znaleźć zbierając wyrzucone małże ...
Przodkowie mogli, to my też:)
Nigdy nie próbowałem.
Jak tylko będę miał okazję, to sprawdzę jak to smakuje. :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.