* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Polędwiczka wieprzowa na parze nadziewana szpinakiem  (Przeczytany 1724 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Polędwiczka wieprzowa na parze nadziewana szpinakiem
« dnia: Styczeń 26, 2014, 06:33:18 »
__1 polędwiczka wieprzowa
1/2 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1/2 sera feta
1 łyżka masła
2 łyżki majeranku
łyżeczka gruboziarnistej soli
1 główka czosnku
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka
_

Polędwiczkę umyć i naciąć wzdłuż, nie rozcinając jej do końca. Rozłożyć w miejscu rozcięcia, lekko nacisnąć, tak by powstały płaty. Mięso rozbić ostrożnie tłuczkiem przez folię spożywczą, by go nie podziurawić, starając się mu nadać kształt jak największego i jak najcieńszego prostokąta.

Do miseczki rozetrzeć w palcach majeranek, dodać sól i około 3-4 zmiażdżonych przez praskę ząbków czosnku i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.  Gotową mieszanką natrzeć polędwiczkę, więcej po zewnętrznej stronie rolady.

Na patelni rozpuścić masło, włożyć zamrożony szpinak, a gdy odparuje z niego woda dodać 5-6 zmiażdżonego w prasce ząbków czosnku. Dodać pokrojone w kawałki pomidory i fetę. Całość doprawić słodką papryką i dokładnie wymieszać. Do szpinaku nie należy dodawać soli, gdyż feta jest wystarczająco słona.

Farsz ułożyć w kształcie wałeczka ukosem na polędwiczce, tak, by łatwo było zawinąć boki. Najpierw przykryć szpinak jednym płatem mięsa a później drugim na zakładkę, zwijając polędwiczkę w roladę.  Można na koniec roladę związać nicią bawełnianą, lecz nie jest to koniecznie jeśli mięso ciasno zwiniemy.

Roladę przełożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować 40-45 minut. Podawać z ryżem basmati, brokułami ugotowanymi na parze, opcjonalnie polane sosem ziołowym.

Przepis na ryż basmati: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,2232.msg3354.html#msg3354
Przepis na sos ziołowy: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,3854.0.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2014, 07:30:31 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.