* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sos bearneński  (Przeczytany 1321 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Sos bearneński
« dnia: Styczeń 26, 2014, 08:20:36 »
__Sos bearneński, czyli sauce béarnaise jest sosem estragonowym na bazie sosu holenderskiego wywodzącym się z Francji. Świetnie nadaje się do smażonej ryby oraz wszelkich dań typu Chateaubriand czy steków wołowych.
Sos podaje się na ciepło, nie należy go jednak podgrzewać zbyt mocno.
_

SKŁADNIKI:

4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżka posiekanej szalotki
1 łyżka świeżego posiekanego estragonu lub 1/2 łyżki suszonego
1/8 łyżeczki pieprzu
szczypta soli

3 jajka
2 łyżki zimnego masła
1/2 do 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
2 łyżki posiekanego estragonu lub zielonej pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA:

Ocet winny, białe wino, szalotkę, pieprz, sól i estragon podgrzewać na patelni na średnim ogniu tak długo, aż zostanie około 2 łyżek sosu. Zostawić do ostygnięcia.

Żółtka wybić do rondelka i ubić mocno mikserem. Następnie powoli dodać sos z octu i białego wina, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę zimnego masła.
Rondelek ustawić na małym ogniu i mieszać sos, aż masło się roztopi. Dodać kolejną łyżeczkę masła i znowu roztopić. Kolejno, powoli - łyżeczka po łyżeczce - roztopić całe masło. Ważne jest, by masło rozpuszczone zostało w niskiej temperaturze i by było dodawane stopniowo. Żółtka mają bowiem ograniczoną jednorazową absorpcję masła, stąd małe jego porcje. Dodatkowo zimne masło powoduje ochłodzenie sosu co jest ważne, gdyż żółtka łatwo mogą się ściąć w zbyt wysokiej temperaturze.

Na koniec także małymi porcjami dodać rozpuszczone masło. Na koniec sos przyprawić do smaku i dodać estragon lub zieloną pietruszkę.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.