* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.
Ze względu na brak oznaczeń kategorii wiekowych w zamieszczanych materiałach z Youtube itp., aby chronić dzieci przed nieodpowiednią treścią, zalecamy rodzicom sprawdzenie dopuszczalnej kategorii wiekowej i samodzielne podjęcie decyzji. Dzieci zapraszamy do odwiedzenia działu:

Autor Wątek: Afrodyzjak Casanowy, czyli jak podawać i jeść ostrygi  (Przeczytany 4156 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Afrodyzjak Casanowy, czyli jak podawać i jeść ostrygi
« dnia: Styczeń 29, 2014, 08:18:05 »
__Ostrygi - totalna eksplozja smaków. Niepozorna na pierwszy rzut oka muszelka kryjąca w sobie skąpaną w odrobinie wody morskiej ostrygę. Sława ostryg, zjadanych na surowo małży o opinii afrodyzjaku silniejszego od wiagry i ekskluzywnego przysmaku, jest w Polsce nie mniejsza niż we Francji, choć przez lata mogliśmy o nich jedynie przeczytać w książkach. Od wieków ostrygi są symbolem luksusu, bo i przychodzi nam za ten morski przysmak słono płacić.

Francuscy znawcy ostryg twierdzą, że nie należy ich jeść w miesiącach, które nie mają w swojej nazwie litery r (czyli w mowie Gallów w maju – mai, czerwcu – juin, lipcu – juillet i sierpniu – aout). Stary to przesąd, ale kryje się za nim troska o ochronę ostryg w okresie ich rozmnażania się oraz doświadczenie wielu pokoleń smakoszy.

Te niepozorne z zewnątrz, bure i niezbyt urodziwe, twarde, zaciśnięte szczelnie muszle - wyławiane z zimnych głębin - dopiero po chwili walki ukazują swoje delikatne wnętrze. Od środka są piękne - perłowe i lśniące. Subtelnie pachną morzem i nie wolno uronić ani kropli tego pysznego soku, który znajduje się wewnątrz muszli.
_

Casanowa i ostrygi
__Ostrygi były przysmakiem już w czasach rzymskich - cesarz Witeliusz wysyłał tysiące niewolników na ich połów u wybrzeży Walii. W XVIII i XIX wieku sprowadzano ostrygi jedynie na arystokratyczne stoły. Zajadał się nimi znany ze swoich miłosnych podbojów Giacomo Casanowa, każdego ranka spożywając około pięć tuzinów ostryg, a idąc w jego ślady ci, którzy doceniali w ostrygach ich działanie afrodyzjakalne. O ostrygach pisali Szekspir, Byron i Maupassant.

Ostrygi warte są swojej ceny. Mają ogromną wysoką wartość odżywczą, a zarazem są bardzo mało kaloryczne. Zupełnie bezkarnie można zjeść kilka ich tuzinów i nie utyć ani grama. Są cennym źródłem białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów i witamin. Zawierają dużo cynku, który doskonale wpływa na kondycję naszej cery, włosów i paznokci, sporą dawkę witaminy B12 oraz fosforu, wapnia, jodu i żelaza. Nie zawierają natomiast żadnych szkodliwych tłuszczy i jedząc ostrygi możemy stopniowo obniżyć poziom złego cholesterolu.

Nie bez przyczyny ostrygi uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Ich jedzenie nie tylko pobudza erotyczne fantazje, ale podnosi też poziom testosteronu, co powoduje zwiększenie męskiego libido. Jeśli interesują nas afrodyzjakalne właściwości ostryg, oczywiście powinniśmy jeść je na surowo lecz...jedni kochają świeże ostrygi, inni nigdy ich nie tkną. Smak świeżych ostryg jest subtelny, morski, lekko słony, a zarazem odrobinę słodkawy. Z towarzyszącym im często szampanem ich smak  wydaje się jeszcze słodszy.

_

Sztuka otwierania ostryg
__Ostrygi, które trafiają na nasze stoły, pochodzą z hodowli. Wielkość, a więc i cena ostrygi zależy od jej wieku - im starsze, tym bardziej pękate i droższe. O ich smaku przesądza z kolei woda, w której je hodowano. Inne są ostrygi z belgijskiej Ostendy, inne z basenu Thau nad Morzem Śródziemnym uważane za jedne z najlepszych we Francji. W Normandii ostrygowe zagłębia to Saint-Vaast-la-Hougue, Isigny i Nacre. Na wybrzeżu atlantyckim miejscem doskonałym dla wielbicieli ostryg jest średniowieczne opactwo Mount St. Michel, a także o wyspy: Re, Aix, Madame i Oleron.

Zanim kupimy ostrygi w sklepie, musimy zwrócić uwagę na to, czy ich muszle są szczelnie zamknięte. Otwarte muszlę świadczą bowiem o tym, że ostrygi są stare, nieświeże i już nie nadają się do jedzenia. Ich skorupka powinna być wypukła z jednej strony. Ostrygi nie powinny być długo przechowywane. Te kupione w sklepie są już oczyszczone i powinniśmy je zjeść tego samego dnia. Jeśli jednak musimy je przechować, należy włożyć je do lodówki i przykryć wilgotną ściereczką, ułożone wypukłą stroną do dołu, aby nie wypłynął z nich cenny sok i aby żyjątko nie wyschło. Pamiętajmy, że nie wolno ich trzymać w wodzie, gdyż muszą mieć dostęp powietrza!
_

Przed podaniem ostryg, powinniśmy je najpierw otworzyć i wbrew pozorom, nie jest to taka prosta sztuka. Najlepiej jest to zrobić za pomocą krótkiego, szpiczastego noża - mocno trzymając muszlę poziomo, wypukłą stroną do dołu. Muszlę najlepiej jest trzymać przez ściereczkę, gdyż może się nam wyśliznąć i poranić ostrymi kantami. Na szpiczastym końcu muszli musimy znaleźć małą dziurkę, w którą wsuwamy czubek noża i poruszamy nim wahadłowo. Gdy poczujemy, że mięsień trzymający płaską skorupę puścił, odchylamy ją do góry, żeby odczepić mięsień od jej wewnętrznej strony. Muszli nie można zbytnio przechylać, gdyż jest w niej pyszny sok, z którym podajemy ostrygi do stołu.

Świeże ostrygi - jak je podawać i jeść
__Ostrygi podajemy na dużym półmisku wypełnionym pokruszonym lodem lub grubą solą, w uprzednio otwartych muszelkach. Nie należy nigdy wyjmować ostryg z muszelek przed podaniem! Obok półmiska dodatkowo podajemy cytrynę pokrojoną w cząstki, np. ósemki, sól i pieprz oraz małe kromki żytniego chleba - na sposób francuski lub pokrojoną bagietkę - tak jak Anglicy i Irlandczycy. Do ostryg można także podać winegret zrobiony z jednej drobno posiekanej szalotki, soku z połowy cytryny i 6 łyżek czerwonego octu winnego lub na sposób meksykański - tabasco albo pikantny winegret z natką kolendry i papryczkami jalapenos. 

Nie zapomnijmy także o oddzielnym, sporym talerzu na puste muszle. Obok każdego nakrycia możemy postawić miseczki z wodą, w której goście będą mogli  opłukać palce po zjedzeniu ostryg. 

Ostrygi zawsze świetnie komponują się z szampanem, rieslingiem, burgundzkim Chablis lub innym wytrawnym białym winem. Natomiast Irlandczycy uważają, że to właśnie mocny smak Guinnessa uwypukla delikatność ostryg.
_

Jak jeść ostrygi? Na eleganckim przyjęciu - muszelkę z ostrygą kładziemy na talerzyku, skrapiamy cytryną, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przytrzymując jedną ręką, wyjmujemy ostrygę specjalnym wypukłym widelcem z trzema ząbkami nieco przypominającym łyżkę, a następnie ostrożnie wypijamy wodę pozostałą w muszli. Powinna ona być świeża, przejrzysta i mieć morski zapach. Albo zwyczajnie - otwartą ostrygę skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem, muszelkę podnosimy do ust, przechylamy i wypijamy z niej zawartość nie wydający przy tym żadnych dźwięków. Ostrygę przełykamy w całości, chociaż smakosze twierdzą, że przez przełknięciem należy delikatnie przycisnąć ją językiem do podniebienia.

Niektórzy smakosze jedzą ostrygi bez niczego, nawet bez cytryny i pieprzu. Sok z cytryny pozwoli nam jednak ocenić świeżość ostrygi - skropiona nim powinna delikatnie się skurczyć.

Ostrygi w kuchniach świata
__Oczywiście ostrygi można także gotować i podawać pod postacią zupy, smażyć je na głębokim tłuszczu, marynować czy zapiekać na grillu.

W Anglii smaży się je pod nazwą horseback - owinięte bekonem i panierowane, we Francji podgrzane w piekarniku ostrygi polewa się sosem z szampana, śmietanki i masła albo podaje z małymi grillowanymi kiełbaskami na gorąco. Kuchnia kahuńska, czyli Cajun z okolic Nowego Orleanu podaje przepis na ostrygi a la Rockefeller - ułożone na połówkach muszli polewa się sosem warzywno-szpinakowym na bazie śmietanki i Pernodu, posypuje tartym serem typu Gruyer i zapieka w piekarniku. Gość nowoorleańskiej restauracji Antoine, gdzie ostrygi zostały podane w ten sposób po raz pierwszy w roku 1899, po ich zjedzeniu wykrzyknął zachwycony, że są tak bogate jak Rockefeller!

_
foto: ostrygi Rockefeller/http://www.bonappetit.com

Jak ostrygi otwierać i przygotować można zobaczyć też na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=r1LqczUojq4

Źródła:
http://www.wysokieobcasy.pl
http://kuchnia.wp.pl
Ute Witt, "Savoir-vivre przy stole, czyli jak nie najeść się...wstydu". Wydawnictwo RM, 2009
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2014, 10:21:16 wysłana przez marylaossowska »

Offline Aniks

  • Użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 394
Odp: Afrodyzjak Casanowy, czyli jak podawać i jeść ostrygi
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2014, 13:31:28 »
Bardzo ciekawy artykuł kulinarny z rysem historycznym.
Dość drogocenny "przerób" miał ten Casanova! ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 14:31:52 wysłana przez Aniks »

 


Poniżej przegląd wątków w tym dziale

Jeśli nie wyświetlają się filmy z YouTube, odśwież, wyczyść pamięć podręczną przeglądarki, sprawdź aktualność wtyczki Flashplayera :)
Kwiecień 23, 2014, 18:48:14 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 4812 | Komentarze: 11

__Prorosyjscy separatyści ze wschodniej Ukrainy porwali pracującego dla telewizji informacyjnej Vice News amerykańskiego dziennikarza Simona Ostrovsky'ego. Od wielu tygodni reporter relacjonował kryzys na Krymie i we wschodniej Ukrainie.

Kolejne odcinki jego reportaży zatytułowanych "Russian Roulette" umieszczaliśmy na portalu: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4254.0.html

Na zdjęciu po lewej zrobionym 13 kwietnia, reporter Simon Ostrovsky stoi obok zamaskowanego i uzbrojonego separatysty prorosyjskiego przed budynkiem milicji w Słowiańsku, 25 km od ukraińskiej granicy z Rosją. 
_
foto: Efrem Lukatsky/The Associated Press

...
Kwiecień 12, 2014, 21:28:55 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 3155 | Komentarze: 1

__Pytanie o wolność mediów spotyka się w dzisiejszej Rosji z uśmieszkiem. Jeśli rozmawiasz ze zwyczajnym Rosjaninem będzie to uśmiech sceptycyzmu: "Wolność mediów? Wolność słowa? Nie bądź durny, nie ma czegoś takiego". Jeżeli rozmawiasz z dziennikarzem, szczególnie tym z prowincji, pracującym w państwowych mediach, uśmiech jest smutny i podszyty goryczą. Kryją się pod nim utracone zawodowe ideały i niemożność pisania o istotnych dla społeczeństwa sprawach, frustracja z powodu cenzury, wstyd ulegania nieustannej samocenzurze. Rosyjskie media technologicznie wkraczają w XXI wiek, ale telewizja cyfrowa, internetowe media czy błyszczące okładki czasopism ale mają bardzo mało wspólnego z wolnością słowa.
_

Dziennikarstwo w Rosji przeżywa poważny kryzys. Za...
Kwiecień 08, 2014, 22:04:51 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 3278 | Komentarze: 2

Film jest echem podróży do Polski, zarejestrowanym okiem kamery Maggie Okulskiej. Oto jej reminiscencje z wędrówki po naszym kraju:

"Droga Polsko! Co za wibracje!
Żyjemy w dziwnym świecie, nie uważasz? Każdy z nas ma własne opinie na temat innych krajów, nacji, języków… i większość z nich pochodzi z tego co “ktoś powiedział” lub “gdzieś to usłyszałem” - a nie z własnego doświadczenia. Podróżując po świecie, spotykałam się z wieloma różnymi opiniami o Polsce (o “mnie” jako Polce) - negatywnymi i pozytywnymi. Urodziłam się w Krakowie, jednak od dziecka przemieszczałam się i mieszkałam w wielu miejscach. Osobiście, widzę siebie jako obywatelkę świata. Zatem postanowiłam na własne oczy zobaczyć, a także zdokumentować - jak jest obecnie w Polsce? Mianowicie, w 2012 spakowałam moją kamerę i wyruszyłam do Polski. W ciągu 2-tygodni przejechałam ponad 1120 km pociągiem, od morza do gór. Odwiedziłam duże miasta jak Gdańsk, Kraków, Warszawa; zasmakowałam
...
Kwiecień 08, 2014, 21:21:28 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 7374 | Komentarze: 18

_Wstrząsający artykuł Piotra Lisiewicza o genezie katastrofy smoleńskiej, zacieraniu śladów i przywracaniu Polakom godności. Artykuł poniższy został opublikowany w Gazecie Polskiej.

Jako dopełnienie artykułu Lisiewicza gorąco polecam film Anity Gargas Anatomia Upadku.

Obie części filmu można obejrzeć tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4372.msg7380.html#msg7380
_
foto: Filip Klimaszewski/Agencja Gazeta

Anatomia zbrodni - no to opowiem Wam, co zdarzyło się w Smoleńsku

Pijany Wania z zepsutym traktorem słuchający ruskiego disco, zdolny do bezmyślnej brutal
...
Kwiecień 08, 2014, 20:00:50 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 3027 | Komentarze: 0

Rosyjska propaganda próbuje przekonywać cały świat, że mieszkańcy wschodniej Ukrainy są bardzo pro-rosyjscy. Kibice dwóch rywalizujących ze sobą klubów z tej części Ukrainy - Metalista Charków i Szachtara Donieck WSPÓLNIE pokazali co naprawdę myślą o Władimirze Putinie. Interesujące, jak ich wspólna przyśpiewka "Putin ch..." spodobała się władzom na Kremlu :) Okazuje się, że nie tylko w Polsce kibice piłkarscy są patriotami.



Źródło: http://censor.net.ua/video_news/279777/lozung_putin_hulo_stanovitsya_lyubimoyi_krichalkoyi_ukrainskih_futbolnyh_fanov_video
Strony: [1] 2 3 4 5 ... 35
Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.