* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Ciastka makaronikowe z mango  (Przeczytany 1825 razy)

trzynastka

  • Gość
Ciastka makaronikowe z mango
« dnia: Luty 01, 2014, 07:39:45 »
__Makaroniki można upiec na zapas i przechowywać je w metalowej puszce. Jeśli mamy ochotę na ciasteczka albo spodziewamy się gości, można po prostu na krótko przed podaniem wypełnić je nadzieniem, w ilości takiej jaką potrzebujemy.
_

SKŁADNIKI:

Masa makaronikowa:
3 białka
szczypta soli
90 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
90 g cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g mielonych orzechów laskowych

Na nadzienie i do przystrojenia:
1 mango i plasterki
5 płatków żelatyny
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 torebka cukru waniliowego
500 g śmietany
płatki migdałowe

SPOSÓB WYKONANIA:

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200°C. Ubić białka z solą na sztywną pianę, dodać cukier i sok cytrynowy, potem dodać do piany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i mielone orzechy. Wymieszać trzepaczką do piany.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. Ułożyć papier do pieczenia na blasze Wyciskać jedno pasmo obok drugiego, by powstały 2 prostokąty (12 x 40 cm). Wsunąć blachę do piekarnika, po 3 minutach wyłączyć grzanie. Suszyć 8–10 godzin w zamkniętym piekarniku.

Obrać mango i pokroić na małe kostki. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Silnie rozgrzać sok cytrynowy i likier pomarańczowy, rozpuścić w nich żelatynę. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać 80% skórki cytrynowej, cukier do nadzienia i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać kostki mango i wymieszać.

Jeden makaronikowy prostokąt obłożyć dwoma grubymi paskami folii aluminiowej, żeby nadzienie nie wyciekało. Rozsmarować krem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Nakryć drugim pasmem ciasta i schładzać około 1 godziny. Podzielić na 10 ciastek. Przystroić plasterkami mango, odrobiną kremu i płatkami migdałowymi. Od razu podawać.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2014, 17:23:19 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.