* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Tradycyjna warszawska redlówka  (Przeczytany 2055 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Tradycyjna warszawska redlówka
« dnia: Luty 07, 2014, 09:52:56 »
__Warszawska redlówka jest wyśmienitą i oryginalną nalewką dzięki zestawieniu różnych smaków - słodkich śliwek, gorzkawej skórki pomarańczowej i aromatu migdałów.  Bez wątpienia - trunek musiał być to przedni skoro w 1900 r. warszawiacy wypijali rocznie ponad 57 tysięcy wiader tej wódki a dwie fabryki Towarzystwa Warszawskiego Oczyszczania i Sprzedaży Spirytusu pracowały pełną parą by zaspokoić wciąż rosnące potrzeby.

Mnie ten przepis bardzo przypomina ratafię śliwkowo-pomarańczową, na którą przepis także kiedyś nie omieszkam podać.
_

SKŁADNIKI:

skórka z 1 średniej pomarańczy
10 słodkich śliwek kalifornijskich, niewędzonych
8 łyżeczek cukru
1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego
1 łyżeczkę cukru waniliowego
5 kropli olejku migdałowego
1/4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
1 litr czystej wódki

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomarańczę dokładnie wyparz i obierz z niej jedynie pomarańczową skórkę, pozostawiają biały miąższ.  Włóż do półtoralitrowego słoja wraz z pociętymi na paski śliwkami, cukrem, kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym.

Dolej ćwierć szklanki przegotowanej i dokładnie wystudzonej wody, a następnie 1 litr czystej wódki. Ważna jest kolejność wlewania płynów - najpierw musi być wlana woda, a potem wódka. Jeśli wlejemy odwrotnie, pod wpływem alkoholu wydzieli się emulsja olejku pomarańczowego i redlówka zmieni się w mętną zawiesinę. Pod koniec wszystkie składniki delikatnie zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce na minimum dwa tygodnie.

Po dwóch tygodniach przecedzić przez drobne sitko lub kłębuszek waty włożony do lejka.

Cytuj
Na warszawskiej Pradze podawano redlówkę do flaków z pulpetamy albo świńskiego ucha z chrzanem czy to pyzów z Różyckiego albo gołąbków Joska i innych przysmaków, które już tylko najstarsi warszawiacy pamiętają. A i do nowszych potraw redlówka się nadaje, czy to schabowy z kapustą czy brizol z pieczarkami, także do wszystkich deserów, bo dobra ona wielce i nie ma takiej potrawy, do której by nie pasowała. Źródło: autor anonimowy
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2014, 10:19:19 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.