* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.
Ze względu na brak oznaczeń kategorii wiekowych w zamieszczanych materiałach z Youtube itp., aby chronić dzieci przed nieodpowiednią treścią, zalecamy rodzicom sprawdzenie dopuszczalnej kategorii wiekowej i samodzielne podjęcie decyzji. Dzieci zapraszamy do odwiedzenia działu:

Autor Wątek: O szampanie i winach musujących  (Przeczytany 1270 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2294
O szampanie i winach musujących
« dnia: Luty 11, 2014, 03:36:05 »
__Legenda mówi, że pierwszym plantatorem winorośli był Noe. Uprawiając winogrona na zboczach Kaukazu, gdzie znalazł się po potopie, odkrył on uroki sfermentowanego soku. Długie jednak upłynęły wieki, zanim mnich Dom Pérignon odkrył metodę produkcji wina musującego. I choć dzisiaj szampana otwiera się cichutko, to jeszcze niedawno, bo w XIX wieku, Francuzi z radością strzelali korkami przy każdej okazji, a musujące wino z Szampanii nazywali saute-bouchon, czyli wystrzeliwaczem korków. Miłośnikami bąbelków byli też Anglicy, a w 1676 roku londyński poeta  pisał: Musujący szampan szybko dodaje sił biednym zmęczonym kochankom.

Czym wino musujące różni się od szampana?

Wino musujące według Wikipedii to rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan.

I to własnie jest odpowiedź na nasze pytanie - wino musujące to rodzaj wina a szampan jest jednym z rodzajów win musujących. Szampany produkowane są we francuskim regionie Szampanii i powstają według ściśle określonych procedur. Ale obok szampanów jest cała masa innych win musujących – cava (nie kawa!), sekt, prosecco, lambrusco, russkoje igristoje, itp.
_

Metody produkcji win musujących

Najtańsze butelki musującego trunku, co do których wielu ma wątpliwości, czy winem nazwać je można, produkuje się w sposób podobny do wody sodowej. Do butelek nalewa się rozwodnione i dosłodzone wino, często pasteryzowane, żeby zapobiec wtórnej fermentacji. Taki napój gazuje się za pomocą dwutlenku węgla z butli z gazem. Trunek taki następnie korkuje się, zabezpiecza przed wystrzeleniem korka drutem, okleja etykietami i sprzedaje w hipermarketach jako wino musujące w cenie poniżej 10 zł.

Podstawą produkcji prawdziwych win musujących jest wytrawne wino, najczęściej białe, które poddaje się powtórnej fermentacji alkoholowej. Proces przebiega początkowo tak jak w klasycznym winie - powstaje wino, które dojrzewa i klaruje się w beczkach bądź kadziach nierdzewnych, najczęściej bez udziału dębu. Następnie do niemal gotowego, ale wciąż młodego wina dodaje się liqueur de tirage czyli mieszankę drożdży, cukru i czasem niewielkiej ilości wody a następnie rozpoczyna się powtórną fermentację, ciągle w kadziach. W metodzie tej, zwanej metodą Charmata, do kadzi nie jest tłoczony dwutlenek węgla, ale zapobiega się ulatnianiu go, przez co wino w sposób naturalny nim się nasyca. Po zakończeniu powtórnej fermentacji wino przelewa się pod naturalnym ciśnieniem do butelek typu szampańskiego i korkuje. Tak powstajałe wino musujące jest nasycone bąbelkami w sposób naturalny, choć nieco inaczej, niż dzieje się to w szampanie.

__Szampańska czyli tradycyjna metoda produkcji pysznych bąbelków

Legenda opowiada, że metoda produkcji szampana została wynaleziona przez mnicha Dom Perignon, natomiast usprawniła ją Madame Veuve Clicquot. Oczywiście jak to z legendami bywa, metoda ta z pewnością stosowane była wcześniej a mnich i Madame Clicquot jedynie zastosowali je na masową skalę. Sposób ten długo nazywany był metodą szampańską, ale ze względu na ograniczenia prawne od pewnego czasu wolną ją nazywać wyłącznie metodą tradycyjną, jeśli dotyczy produkcji win musujących spoza regionu francuskiej Szampanii.

Metoda tradycyjna opiera się na młodym sklarowanym winie, jednak druga fermentacja, tak zwana pienista, czyli prise de mousse, odbywa się już bezpośrednio w butelkach. Jak możliwe więc jest, że na dnie butelek szampana nie ma osadu z procesu fermentacji?  Na praktyczny i prosty pomysł, jak go usuwać wpadła właśnie Madame Veuve Clicquot.  Gdy fermentacja jest już zakończona, butelki z niemal gotowym szampanem obraca się tak, by stały one korkami i szyjkami w dół i cały osad znajdował się w dolnej części odwróconej butelki. Tak ustawione butelki mrozi się w części zawierającej osad a następnie otwiera. Naturalne ciśnienie wypycha zmrożony osad i łatwo jest go wtedy usunąć. W zależności od efektu, który chce się osiągnąć, brakującą część wina uzupełnia się winem bazowym - tym, z którego powstaje szampan, winem zmieszanym z cukrem bądź szampanem z innych butelek. Butelki ponownie się korkuje i po krótszym bądź dłuższym leżakowaniu w piwnicach dostarcza do punktów sprzedaży.

_

Roczniki szampana i wina musującego

Inaczej niż w przypadku klasycznych win wytrawnych większość szampanów i innych win musujących takich jak Cava, Cremant, Spumante czy Sekt nie posiada na etykiecie informacji o roczniku. Dlaczego tak się dzieje? Otóż idea, która przyświeca producentom win musujących jest taka, aby co roku dostarczać miłośnikom wina idealnie taki sam trunek, o identycznym smaku. Otrzymuje się to poprzez odpowiednie mieszanie win bazowych, czyli ich kupaż przed rozpoczęciem powtórnej fermentacji. Dzięki temu zabiegowi smak w kolejnych latach powinien być jak najbardziej zbliżony. Dzieje się to kosztem składu wina, czyli w kolejnych latach udział poszczególnych winogron w winie musującym czy szampanie może być różny. Przepisy dopuszczają też stosowanie niewielkiej ilości starszego wina w celu jeszcze lepszego zbliżenia bieżącego wina do klasycznego smaku.

W przypadku wyjątkowego roku dopuszcza się jednak produkcję szampana rocznikowego. Zazwyczaj dzieje się tak wtedy, gdy szampan rocznikowy znacząco odbiega od podstawowej linii danego producenta. W takim wypadku skład wina, czyli kupaż bazowy, może być absolutnie różny od szampana, który nie ma oznaczonego rocznika, czyli NV (non vintage). Wina musujące produkowane poza Szampanią są w tej kwestii bardzo podobne do szampana i często również nie posiadają rocznika.

__  Cukier w winach musujących

  Na etykietach win musujących i szampanów spotykamy najczęściej takie określenia poziomu ich słodkości:
  Brut intégral, Brut zéro, Brut nature - bardzo wytrawny
  Brut - wytrawny
  Sec - półwytrawny
  Demi sec - półsłodki
  Doux - słodki


  Wina musujące - zawartość cukru/wiki
_

Co to znaczy brut? Ile cukru ma szampan demi-sec? Czy dry oznacza wytrawny?

Sprawa cukru w szampanie i w winach musujących generalnie sprawia nieco trudności. Dlaczego? Ponieważ nazwa dry w winach bez bąbelków oznacza wina o najniższej zawartości cukru, czyli wina odczuwane jako wytrawne. Natomiast w winach musujących jest nieco inaczej. I tak:

Najmniej cukru ma brut nature (zwany także brut intégral lub brut zéro), gdyż nie może go mieć więcej niż 3 g na 1 litr wina musującego, natomiast extra-brut może mieć zero do 6 g cukru na 1 litr. Wino musujące oznaczone brut może mieć nawet 12 g cukru. Aby już zupełnie zbić nas z tropu, określenia extra dry czy extra sec oznaczają do 17 g cukru na litr czyli około 4 łyżeczek, natomiast wino musujące dry czy sec może mieć nawet 32 g cukru na 1 litr!  Wbrew nazwie szampan demi-sec jest prawie najsłodszy, natomiast szampany słodkie, oznaczone jako doux mają nawet 50 g cukru w 1 litrze, czyli 10 łyżeczek...taki szampan jest słodszy od herbaty posłodzonej 2 łyżeczkami cukru.

Nazwy win musujących

Powiadają, że najlepszy szampan to jedynie prawdziwy szampan. Pomimo jednak tak rygorystycznego podejścia, w wielu krajach potocznie używa się nazwy szampan do określania innych win musujących i w praktyce słyszymy na przykład, że "najlepszy szampan to rosyjski szampan", chociaż Russkoje Igristoje takiej nazwy nosić nigdy nie miało prawa. Warto zatem przyjrzeć się markom win musujących nazywanych potocznie szampanami.

__Jakie wina musujące nazywamy potocznie szampanami? Oto krótki przegląd ich nazw:

Ayze - Francja - wino musujące z regionu Savoie, wytwarzane z rzadkiego szczepu Gringet
Blanquette de Limoux - Francja
Cava - Hiszpania, generalnie Katalonia
Cedron - Francja
Clairette de Die - Francja
Crémant d'Alsace/Crémant de Bordeaux/Crémant de Bourgogne/Crémant de Jura/Crémant de la Loire - Francja
Frizzante - Włochy, lekkie, delikatnie musujące wino bez określenia miejsca produkcji
Igristoje - kraje rosyjsko języczne, czasami ciągle używają zakazanej już nazwy Szampanskoje
Lambrusco - Włochy - nazwa szczepu i lekko musującego wina powstającego w czterech apelacjach DOC
Pezsgő - Węgierskie wino musujące
Prosecco - Włochy, Region Veneto, nazwa własna apelacji
Sekt - Niemcy
Seyssel Mousseux - Francja
Sparkling - angielskie określenie wina musującego stosowane w Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie oraz USA
Spumante - Włochy, wino mocno musujące, w odróżnieniu od Frizzante
Vouvray mousseux - Francja
_

Dom Pérignon

__Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy! - tak ponoć wykrzyknął uznawany za wynalazcę metody produkcji szampana mnich Don Pérignon, gdy po raz pierwszy skosztował swojego napoju. W rzeczywistości jednak, cytat ten pojawił się po raz pierwszy dopiero na początku XIX wieku w reklamach producenta szampana Dom Pérignon.

Uczony zakonnik, zwany właśnie Dom Pérignon żył w XVII wieku i był szafarzem opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers oraz znawcą win, a doświadczeniami nad ich produkcją doprowadził do opracowania metody szampanizacji. Tak głosi legenda. W istocie to nie Dom Pérignon pierwszy  odkrył tajemnicę produkcji wina musującego i nie on pierwszy wyprodukował szampana. Nowo odkryte dokumenty dowodzą, że pierwsze wina musujące były produkowane w Anglii już kilkadziesiąt lat wcześniej, niż zaczęto to robić we Francji, a pomysłodawcą ich produkcji był Christopher Merret‎. Z pewnością jednak Pérignon wprowadził używanie przywiązanego do butelki korka z dębu, który pozwalał winu zachować świeżość i pianę. Ponadto kazał on wykonywać butelki z grubego szkła, aby uniknąć ich wybuchania.
_
Szampan Dom Pérignon produkowany przez Moët et Chandon

Na cześć benedyktyńskiego mnicha nazwany został najsłynniejszy chyba na świecie szampan produkowany przez Moët et Chandon. Dom Pérignon jest szampanem typu vintage co oznacza, że wszystkie winogrona użyte do produkcji pochodzą z tego samego rocznika. Do jego produkcji używa się zawsze 50% Pinot Noir i 50% Chardonnay. Produkcja odbywa się jedynie w tych latach, w których producent uznaje, że winogrona są wystarczająco wysokiej jakości i tak na przykład szampan na rok 2006 wyprodukowano z winogron z 1998 roku. Wielbicielką Dom Pérignon była Marilyn Monroe, a z zamiłowania do rocznika 1953 słynął James Bond, który w filmie Doktor No użył jako broni butelki Dom Pérignon z 1955 roku, oznajmiając: "Wolę 1953", zaś w filmie W tajnej służbie Jej Królewskiej Mości zamówił rocznik 1957.

Jak podawać szampana i wina musujące

__Szampana i wina musujące podajemy oczywiście schłodzone! Najlepiej smakują schłodzone do temperatury około 7-8°C, chociaż niektórzy podają szampany nieco cieplejsze, w temperaturze około 11°C. W wyższej temperaturze gaz ulatnia się szybciej, a wino w kieliszku szybko ulega ogrzaniu.

Idealny kieliszek do szampana i innych win musujących to tzw. flet. Taki kieliszek pozwala nam obserwować fantastyczne bąbelki, a także umożliwia odpowiednią degustację – pozwala na koncentrację aromatów, dzięki czemu wyraźniej możemy się nimi cieszyć. Dodatkowo flet łatwo trzymać za stopkę. Czarki, często stosowane w lokalach, swój początek notują w PRL i nie są dobrą opcją – łatwo z nich wylać wino, bąbelki uciekają w 2 sekundy, aromatów brak i nie piję się z nich wygodnie. O czarkach zatem zapomnijmy, choć możemy pamiętać o nich jedną rzecz - ich kształt ponoć wzorowany był na kształcie biustu kochanki Ludwika XV, Madame de Pompadour.

Jak otwierać szampana? Szampańskie strzelanie z korków zostawmy Rosjanom i XIX wiecznym Francuzom. Najpierw zdejmujemy folię i odkręcamy drucik trzymający korek. Butelkę trzymamy pod kątem około 45 stopni, ściskając jedną ręką korek, drugą zaś podtrzymując butelkę od spodu. Powoli okręcamy butelkę od dołu, dzięki czemu będzie nam łatwiej wyjąć korek. Pod wpływem ciśnienia korek zacznie powoli wychodzić. Dźwięk odkorkowywanej butelki powinien przypominać ciche westchnienie. Napełniony kieliszek trzymamy za nóżkę lub stopkę, tak by nie ogrzewać wina!

Na koniec - jak myć kieliszki do szampana? Nie wolno używać żadnego płynu do mycia naczyń. Detergenty pozostają bowiem na kieliszku i błyskawicznie zabijają pianę. Zamiast feerii bąbelków będziemy mieli w kieliszku "płaską" ciecz. Kieliszki do szampana myjemy zatem jedynie gorącą wodą i suszymy bawełnianą ściereczką.
_
Kieliszki do szampana: flety i czarka

Szampan oraz wina musujące są wyjątkowo uniwersalne i pasują do wielu potraw i deserów. Nawet jeśli szampan ma cenę przewyższającą nasze możliwości finansowe, to warto jest spróbować prawdziwych win musujących z Hiszpanii czy Włoch. Są dobre i mają przystępną cenę. Szczególnie warto o nich pamiętać z okazji zbliżających się Walentynek, gdyż jak mawiała Madame de Pompadour, szampan "to jedyny alkohol, po którego wypiciu kobieta pozostaje piękna".

Źródła:
http://www.mojewino.pl
http://kochambabelki.pl
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/351753,poznaj-historie-najslynniejszych-babelkow,id,t.html
Wikipedia
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2014, 05:55:35 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1240
Odp: O szampanie i winach musujących
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2014, 23:46:46 »
Szampan to jedyny alkohol po którym kobieta nadal jest piękna:).
Bardzo ciekawe stwierdzenie:).
Dziękuję za świetny artykuł.

 


Poniżej przegląd wątków w tym dziale

Jeśli nie wyświetlają się filmy z YouTube, odśwież, wyczyść pamięć podręczną przeglądarki, sprawdź aktualność wtyczki Flashplayera :)
Kwiecień 23, 2014, 18:48:14 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 2802 | Komentarze: 11

__Prorosyjscy separatyści ze wschodniej Ukrainy porwali pracującego dla telewizji informacyjnej Vice News amerykańskiego dziennikarza Simona Ostrovsky'ego. Od wielu tygodni reporter relacjonował kryzys na Krymie i we wschodniej Ukrainie.

Kolejne odcinki jego reportaży zatytułowanych "Russian Roulette" umieszczaliśmy na portalu: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4254.0.html

Na zdjęciu po lewej zrobionym 13 kwietnia, reporter Simon Ostrovsky stoi obok zamaskowanego i uzbrojonego separatysty prorosyjskiego przed budynkiem milicji w Słowiańsku, 25 km od ukraińskiej granicy z Rosją. 
_
foto: Efrem Lukatsky/The Associated Press

...
Kwiecień 12, 2014, 21:28:55 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 1768 | Komentarze: 1

__Pytanie o wolność mediów spotyka się w dzisiejszej Rosji z uśmieszkiem. Jeśli rozmawiasz ze zwyczajnym Rosjaninem będzie to uśmiech sceptycyzmu: "Wolność mediów? Wolność słowa? Nie bądź durny, nie ma czegoś takiego". Jeżeli rozmawiasz z dziennikarzem, szczególnie tym z prowincji, pracującym w państwowych mediach, uśmiech jest smutny i podszyty goryczą. Kryją się pod nim utracone zawodowe ideały i niemożność pisania o istotnych dla społeczeństwa sprawach, frustracja z powodu cenzury, wstyd ulegania nieustannej samocenzurze. Rosyjskie media technologicznie wkraczają w XXI wiek, ale telewizja cyfrowa, internetowe media czy błyszczące okładki czasopism ale mają bardzo mało wspólnego z wolnością słowa.
_

Dziennikarstwo w Rosji przeżywa poważny kryzys. Za...
Kwiecień 08, 2014, 22:04:51 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 1994 | Komentarze: 2

Film jest echem podróży do Polski, zarejestrowanym okiem kamery Maggie Okulskiej. Oto jej reminiscencje z wędrówki po naszym kraju:

"Droga Polsko! Co za wibracje!
Żyjemy w dziwnym świecie, nie uważasz? Każdy z nas ma własne opinie na temat innych krajów, nacji, języków… i większość z nich pochodzi z tego co “ktoś powiedział” lub “gdzieś to usłyszałem” - a nie z własnego doświadczenia. Podróżując po świecie, spotykałam się z wieloma różnymi opiniami o Polsce (o “mnie” jako Polce) - negatywnymi i pozytywnymi. Urodziłam się w Krakowie, jednak od dziecka przemieszczałam się i mieszkałam w wielu miejscach. Osobiście, widzę siebie jako obywatelkę świata. Zatem postanowiłam na własne oczy zobaczyć, a także zdokumentować - jak jest obecnie w Polsce? Mianowicie, w 2012 spakowałam moją kamerę i wyruszyłam do Polski. W ciągu 2-tygodni przejechałam ponad 1120 km pociągiem, od morza do gór. Odwiedziłam duże miasta jak Gdańsk, Kraków, Warszawa; zasmakowałam
...
Kwiecień 08, 2014, 21:21:28 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 4621 | Komentarze: 18

_Wstrząsający artykuł Piotra Lisiewicza o genezie katastrofy smoleńskiej, zacieraniu śladów i przywracaniu Polakom godności. Artykuł poniższy został opublikowany w Gazecie Polskiej.

Jako dopełnienie artykułu Lisiewicza gorąco polecam film Anity Gargas Anatomia Upadku.

Obie części filmu można obejrzeć tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4372.msg7380.html#msg7380
_
foto: Filip Klimaszewski/Agencja Gazeta

Anatomia zbrodni - no to opowiem Wam, co zdarzyło się w Smoleńsku

Pijany Wania z zepsutym traktorem słuchający ruskiego disco, zdolny do bezmyślnej brutal
...
Kwiecień 08, 2014, 20:00:50 wysłana przez marylaossowska | Wyświetleń: 1794 | Komentarze: 0

Rosyjska propaganda próbuje przekonywać cały świat, że mieszkańcy wschodniej Ukrainy są bardzo pro-rosyjscy. Kibice dwóch rywalizujących ze sobą klubów z tej części Ukrainy - Metalista Charków i Szachtara Donieck WSPÓLNIE pokazali co naprawdę myślą o Władimirze Putinie. Interesujące, jak ich wspólna przyśpiewka "Putin ch..." spodobała się władzom na Kremlu :) Okazuje się, że nie tylko w Polsce kibice piłkarscy są patriotami.



Źródło: http://censor.net.ua/video_news/279777/lozung_putin_hulo_stanovitsya_lyubimoyi_krichalkoyi_ukrainskih_futbolnyh_fanov_video
Strony: [1] 2 3 4 5 ... 35
Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.