* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Klasyczna bagietka  (Przeczytany 629 razy)

trzynastka

  • Gość
Klasyczna bagietka
« dnia: Luty 20, 2014, 06:43:46 »
___SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki
_

SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko zagotować, dodać masło, cukier i wymieszać, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut.

Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę mąki, po 1 szklance i bardzo energicznie zmieszać lub zmiksować, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto ma być bardzo miękkie i lekko lepiące, więc jeśli będzie  za miękkie, by utrzymać kształt bagietek, koniecznie jest dodanie stopniowo większej ilości mąki, około 2 szklanek.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, bardzo ostrożnie, by ciasto nie siadło, przełożyć je na stolnicę i przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm. Bagietki przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić, aż się lekko napuszy, około 30 minute. Można też podzielić ciasto na 3 części, wtedy bagietki będą cieńsze.

Nagrzać piekarnik do temperatury 260 ºC. Gdy bagietki będą gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą – gorąca para w piekarniku utworzy piękną skórkę. Włożyć bagietkę na blachę i piec 10 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i piec jeszcze około 5-7 minut, aż będą bardzo rumiane a gdy je postukamy, będą brzmiały jakby były puste.


 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.