* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Chleb pszenno-żytni  (Przeczytany 740 razy)

trzynastka

  • Gość
Chleb pszenno-żytni
« dnia: Luty 20, 2014, 07:16:16 »
__SKŁADNIKI:
(na 7 bochenków po 350 gram każdy)

½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
3 dkg drożdży
2,5 dkg soli
900 ml wody
_

SPOSÓB WYKONANIA:

Zmieszać wszystkie składniki mikserem w misce przez 10 minut na wolnych obrotach.

Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach, gdy ciasto wyrasta, przebić szpikulcem, by do środka dostało się powietrze. Po 45 minutach uformować ręcznie bochenki.

Odstawić znowu na godzinę w ciepłym miejscu, najlepiej w kuchni przy kuchence. Naciąć chleb z góry.

Piec w nagrzanym do 250 ºC piekarniku przez 30 minut. Najlepiej, aby w trakcie pieczenia zredukować temperaturę do 200 ºC.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.