* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Rożki z kapustą i grzybami  (Przeczytany 812 razy)

trzynastka

  • Gość
Rożki z kapustą i grzybami
« dnia: Luty 20, 2014, 08:11:44 »
__Rogaliki z kapustą i grzybami są wyśmienite z czerwonym barszczykiem. Piecze się je ze świeżymi drożdżami i proszkiem do pieczenia a ciasto - tak jak kruche - należy trzymać w lodówce. Upieczone rogaliki są kruche i świeże przez kilka dni.
_

ciasto: (24 -28 rożki)
50 g świeżych drożdży
5 łyżek zimnego mleka
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
250 g margaryny do pieczenia
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

farsz:
1 kg kapusty
1 duża cebula
0,5 kg pieczarek
cukier
sól
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Rozkruszyć drożdże w zimnym mleku i zmiksować na wolnych obrotach. Dodać cukier i sól, wciąż miksując. Dodać jajka, przyspieszyć miksowanie o jeden stopień. Pokroić w kostkę margarynę i zmiksować z masą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, potem ciasto wyciągnąć na stolnicę i ręcznie wyrobić. Uformować podłużny wałek, obsypać mąką, zawinąć bawełniany ręcznik kuchenny i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry, usmażyć na maśle lub oleju. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z kapustę. Kapustę z cebulą przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż kapusta zmięknie, a woda wyparuje. Wmieszać pieczarki, całość przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Farsz można zamrozić, gdyby było go za dużo i wykorzystać do następnej porcji rogalików.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i przekroić na pół. Połówkę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 2 - 3 mm. Rozwałkowany placek, podsypując mąką, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkątny rożek. Obciąć okrągłą krawędź, by była równa (najlepiej nożem do pizzy). Placek rozłożyć z powrotem i przeciąć na ćwiartki po liniach zagięcia. Każdą ćwiartkę przeciąć jeszcze na trzy części tak, aby powstało 12 trójkątów. Środek placka, czyli 12 końcówek trójkątów, wysmarować skłóconym jajkiem. Na najszerszą część trójkątów nakładać łyżeczką kulki farszu. Zawijać rogaliki od szerokiej strony w kierunku szpica, zagiąć końcówki do siebie, formułując rogaliki.

Blachę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej 12 rogalików, wysmarować je skłóconym jajkiem.

Piec w temperaturze 180 ºC przez 15 - 25 minut, do zrumienienia. Gdy pierwsza porcja będzie się piekła, wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta i przygotować 12 kolejnych rogalików.

Uwaga: Z odciętych kawałków ciasta można wywałkować mniejszy placek, który można podzielić na cztery części, zyskując jeszcze cztery, niezbyt ładnie uformowane, ale wciąż smaczne, dodatkowe rogaliki.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.