* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sałatka z kurczaka i mango  (Przeczytany 1491 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Sałatka z kurczaka i mango
« dnia: Styczeń 22, 2014, 07:37:07 »
__Pyszna, małokaloryczna i kolorowa sałatka, doskonała na kolację lub lekki obiad. Soczyste mango i kremowe awokado wspaniale komponują się z pożywnym kurczakiem i pikantną cebulką.  Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki lub chleba ciabatta. 

Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Filety z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie oraz składniki dressingu można przyrządzić wcześniej. Należy jednak pamiętać, żeby kurczaka i pozostałe składniki sałatki wymieszać z dressingiem tuż przed podaniem. W przeciwnym bowiem wypadku, sałatka będzie gorzka i niesmaczna.
_

SKŁADNIKI:

1 mała sałata rzymska
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1/2 łyżki masła
1/4 szklanki bulionu
1 małe mango
1/2 dużego awokado 
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 czerwonej cebuli
marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
½  łyżki musztardy
½  łyżki płynnego miodu
sól
świeżo zmielony pieprz
dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka miodu płynnego
sól
świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Filet z piersi kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierową ściereczką. Składniki marynaty: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Do miski włożyć pierś z kurczaka, wlać marynatę, tak by dokładnie pokryła kurczaka, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki dressingu wlać do małego słoiczka i energicznie potrząsnąć, by się połączyły. Odstawić, by się przegryzły.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim wyjęty z marynaty filet z obu stron, aż się zrumieni. Dolać bulion, przykryć i chwilę dusić do miękkości. Po przestygnięciu mięso pokroić na cienkie plasterki.

Umyte i osuszone liście sałaty rzymskiej porwać na mniejsze kawałki. Mango i awokado obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Sałatę, kawałki kurczaka, mango, awokado i cebulę ułożyć na półmisku, polać dressingiem i od razu podawać.

Uwagi: Awokado można po pokrojeniu lekko pokropić 1 łyżeczką soku z cytryny, żeby nie ściemniało.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 08:29:08 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.