* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą  (Przeczytany 878 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą
« dnia: Luty 22, 2014, 11:09:06 »
__Doskonała na Święta Wielkanocne intensywnie migdałowa, wilgotna i puszysta babka.
Łatwa i szybka w robieniu.
_

SKŁADNIKI:

ciasto:
130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
80 g masła, pokrojonego w kostkę
8 płaskich łyżek cukru
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórek
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
połówki migdałów do dekoracji
masło i bułka tarta do posypania formy

polewa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

SPOSÓB WYKONANIA:

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Jeśli chcemy roztopić czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej, należy umieścić je w osobnych miskach i połączyć dopiero po roztopieniu. Żółtka utrzeć z cukrem i likierem na biały puszysty krem. Dodać czekoladę wraz z masłem i całość zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera.

Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą czekoladowo - migdałową, a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą 1,5 litrowej formy z kominkiem. Piec przez 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe i w razie potrzeby piec jeszcze odrobinę dłużej.

Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.

Polewa z białej czekolady:

Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i odstawić na około 1-2 godziny, do momentu, gdy polewa ostygnie i nieco zgęstnieje, uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie jej po babce. Aby przyspieszyć zastygnięcie można polewę wstawić do lodówki.

Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.

UWAGI:

Migdały można kupić w całości, obrać i zmielić je w młynku do kawy. Można też do babki dodać płatki migdałowe.

Babka jest dość słodka, więc zamiast użyć polewy opartej na białej czekoladzie, można ją lekko oprószyć cukrem pudrem.

Łatwy sposób oddzielania białek od żółtek jest tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,3864.0.html
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2014, 11:23:10 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.