* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Jajka z szynką parmeńską  (Przeczytany 715 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Jajka z szynką parmeńską
« dnia: Luty 22, 2014, 20:08:50 »
__
SKŁADNIKI:

4 jajka
4 plasterki cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
8 gałązek świeżego, młodego tymianku lub kiełki
4 łyżeczki majonezu
1 - 2 łyżeczki musztardy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

_

SPOSÓB WYKONANIA:

Jajka ugotować na twardo, 6-7 minut. Gorącą wodę odcedzić, jajka zalać zimną wodą. Po lekkim przestudzeniu stłuc skorupki, a po kilku minutach - gdy jajka będą już zimne - obrać. Obciąć każde jajko odrobinę z jednej strony, by można je było postawić na ściętej części. Ściąć około 1/3 jajka z drugiej, górnej części wraz z kawałeczkiem żółtka. Żółtko drobno posiekać, a białko użyć do czegoś innego.

Na blacie rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, złożyć je wzdłuż na pół. Na szynkę rozłożyć po dwie gałązki tymianku, następnie ułożyć jajka i obwinąć je dość ciasno szynką.

Jajka ustawić na talerzu na ściętej, dolnej części. Na górną część jajka nałożyć po łyżeczce majonezu wymieszanego z musztardą i posypać posiekanym żółtkiem. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z pieczywem i opcjonalnie z dodatkowymi majonezem wymieszanym z musztardą.

UWAGI:

Zamiast tymianku można użyć kiełki lucerny, rzodkiewki, brokułów lub rzeżuchy.

__Innym sposobem zrobienia jajek w szynce parmeńskiej jest zwinięcie połówek jajek i kiełków kiełki lucerny, rzodkiewki, brokułów lub rzeżuchy, a następnie ozdobienie ich kleksem z majonezu, kawałkiem pomidora lub rzodkiewki i listkiem zielonej pietruszki.

Będziemy potrzebować:
4 jajka
8 plasterków szynki parmeńskiej
kiełki lucerny, rzodkiewki, brokułów lub rzeżuchy
1-2 łyżki majonezu
listki zielonej pietruszki lub kawałki sałaty
kawałki pomidora lub rzodkiewki

Tak jak w poprzednim przepisie, jajka należy ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w poprzek na połówki. Ściąć czubek każdej połówki, żeby jajka się nie przewracały. Każdy plasterek szynki złożyć wzdłuż na połowę, ułożyć na nim kiełki i owinąć dookoła połówki jajka. Udekorować kleksem z majonezu, natką pietruszki i kawałkiem pomidora lub rzodkiewki.
_
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2014, 20:27:15 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.