* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pączki  (Przeczytany 865 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Pączki
« dnia: Luty 25, 2014, 00:39:18 »
__Pączki - jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast. Pisał o nich już Mikołaj Rej w "Żywotach człowieka poczciwego". Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska." Przysłowie powiada, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.
_

SKŁADNIKI:

400-500 ml mleka
120 g drożdży
150 g masła
100 g cukru
50 g cukru  waniliowego
30 ml spirytusu
14 żółtek
1 kg mąki
szczypta soli
lukier:
2 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody
dodatkowo:
konfitura z róży, cytrusowa lub wiśniowa
4 kostki smalcu

SPOSÓB WYKONANIA:

Z lekko podgrzanego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Masło stopić i lekko przestudzić. Żółtka wraz pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysty kogel-mogel.

Przesianą mąkę, najlepiej lekko podgrzaną, połączyć  z wyrośniętym rozczynem i żółtkami z cukrem oraz solą. Wyrobić przez około 10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać spirytus i rozpuszczone masło. Jeśli ciasto będzie zbytnio kleiło się do rąk, należy dodać do niego drobinę mąki, pamiętając jednak, że ciasto na pączki nie może być za twarde. Musi być elastyczne i mieć lekką konsystencję. Po wyrobieniu, przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i wałkować do grubości ok. pół centymetra. Z ciasta wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego krążka nałożyć łyżeczkę marmolady i skleić je, tworząc kulkę. Ciasto musi być dokładnie sklejone, by w czasie smażenia pączki się nie rozkleiły. Jeśli chcemy usmażyć pączki bez nadzienia, należy je rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć okręgi o średnicy ok. 6 cm. Pączki, które smażymy bez nadzienia - należy wypełnić konfiturą, gdy są jeszcze ciepłe.

Pączki usmażyć na rozgrzanym smalcu, na niezbyt dużym ogniu, do chwili aż zarumienią się z obu stron. Po usmażeniu przełożyć je na papierowy ręcznik. Lekko przestudzone pączki pokryć lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.

Tutaj bardzo podobny przepis na You Tube, pokazujący także jak nadziewać pączki po usmażeniu.



UWAGI:

Zamiast konfitury z róży możemy pączki nadziać domową konfiturą z owoców cytrusowych lub konfiturą wiśniową

Konfitura z owoców cytrusowych

SKŁADNIKI:

600 g cukru
4 cytryny
2 pomarańcze

SPOSÓB WYKONANIA:

Cytryny, pomarańcze pokroić razem ze skórką, która zapewni więcej aromatu w konfiturze. Owoce zasypać połową cukru i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia około 45 minut, tak, żeby konfitura cały czas bulgotała. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec gotowania zebrać łyżką piankę, która utworzy się na powierzchni, by konfitura była bardziej klarowna. Lekko gorzkawa, słodka konfitura cytrusowa jest idealna do pączków. Doskonały przepis na konfiturę pomarańczową jest tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4102.msg6832.html#msg6832

Konfitura wiśniowa

SKŁADNIKI:

500 g wiśni  mrożonych
300 g cukru pudru
300 g cukru
100 ml wiśniówki
kilka kropel soku wiśniowego
laska wanilii

SPOSÓB WYKONANIA:

Wiśnie wstawić do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować nie przykrywając. Laskę wanilii przekroić, wyjąć miąższ i wrzucić wszystko do gotujących się wiśni. W wiśniówce rozpuścić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodać do wiśni. Konfitura powinna mieć lekką, zawiesistą konsystencję przypominająca kisiel.

Jeśli nadziewamy pączki konfiturą cytrusową, do lukru dodajemy skórkę pomarańczową. Natomiast jeśli używamy konfiturę wiśniową cukier rozpuszczamy w  gorącej wodzie do konsystencji gęstej śmietany, schładzamy i dodajemy sok wiśniowy dla uzyskania różowego koloru.

Pamiętajmy, że najlepsze pączki to pączki smażone na smalcu. Żaden nawet najlepszy olej nie zastąpi smalcu podczas pieczenia pączków.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2014, 06:04:26 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.