* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką porzeczkową  (Przeczytany 1063 razy)

trzynastka

  • Gość
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką porzeczkową
« dnia: Marzec 04, 2014, 06:03:27 »
__Pasztet  powstał z  inspiracji popularnym francuskim przepisem. Galaretka porzeczkowa dodaje pasztetowi urody i smaku oraz zapobiega jego wysychaniu. Galaretkę z porzeczek można zastąpić jakąś inną domowego wyrobu - wiśniową czy żurawinową o słodko-kwaśnym smaku. Jeśli natomiast nie mamy domowej galaretki i robimy pasztet w sezonie, gdy nie ma świeżych owoców można zrobić galaretkę z soku żurawinowego i żelatyny. 
_

SKŁADNIKI
70 dag wątróbek z kurczaka
30 dag wędzonego boczku
400 ml czerwonego wytrawnego wina
20 dag czerwonych porzeczek
3 fileciki anchois
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
szklanka śmietany
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 cebule
2 jajka
3 łyżeczki żelatyny
łyżeczka imbiru
sól, pieprz
tłuszcz do formy

SPOSÓB WYKONANIA
Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.

Wątróbki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Boczek pokroić na małe kawałki. Cebule obrać, posiekać. Wątróbki, boczek, cebule i anchois, jeśli używamy, zemleć w maszynce o drobnych oczkach. Do masy dodać sos śmietanowy, wbić jajka, przyprawić imbirem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać, przykryć szczelnie folią aluminiową. Formę z pasztetem wstawić do większej formy wypełnionej wodą i piec w kąpieli wodnej godzinę w temperaturze 180°C. Pasztet odstawić na 20 minut.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Porzeczki przebrać, umyć, osuszyć. Wino podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać, rozpuścić. Dodać porzeczki, wymieszać. Galaretką polać pasztet, odstawić do zastygnięcia.

UWAGI:

Jeśli robimy galaretkę z soku żurawinowego, należy go podgrzać, lekko posłodzić i w gorącym rozpuścić żelatynę.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.