* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pasztet świąteczny  (Przeczytany 892 razy)

trzynastka

  • Gość
Pasztet świąteczny
« dnia: Marzec 04, 2014, 06:27:48 »
__Klasyczny pasztet to danie bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jako jedno z niewielu mięs pasztet nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Zamrożony i zamknięty w bardzo szczelne torby, aby nie chłonął zapachów, może leżeć w zamrażarce kilka miesięcy albo i dłużej.
_

SKŁADNIKI:
25 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
30 dag świeżego tłustego boczku
50 dag wątroby cielęcej lub indyczej
20 dag cebuli
2 czerstwe bułki kajzerki
3 jajka
marchewka
7 dag selera
2 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
margaryna i tarta bułka do wysypania formy
opcjonalnie:
10 dag wędzonej słoniny do dekoracji
słodka papryka

SPOSÓB WYKONANIA:

Do garnka włożyć pokrojony na kawałki boczek i obsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Dodać pokrojone pozostałe mięso oraz obraną i poćwiartowaną cebulę, marchew, seler, liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Wlać około 2 szklanek gorącej wody – tyle, aby pokryła mięso. Dusić na małym ogniu około godziny, aż mięso zmięknie. Następnie dodać sparzoną uprzednio wrzątkiem wątrobę i dusić jeszcze około 10 minut.

Zdjąć garnek z ognia i włożyć bułki pokrojone w kawałki, aby namokły w sosie. Po ostudzeniu, mięso, wątrobę i bułki zemleć dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, tymianek, estragon i gałkę muszkatołową. Doprawić pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i znowu delikatnie wymieszać.

Formę do pasztetów wysmarować masłem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do 2/3 wysokości formy. Na wierzchu pasztetu można ułożyć paski słoniny wędzonej, obtoczonej w papryce, formując np. kratkę.

Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC. Upieczony pasztet powinien być zrumieniony i odstawać od formy.




 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.