* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Wielkanocny mazurek pomarańczowy z bezą  (Przeczytany 1668 razy)

trzynastka

  • Gość
Wielkanocny mazurek pomarańczowy z bezą
« dnia: Kwiecień 07, 2014, 21:55:57 »
__SKŁADNIKI:

spód:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
konfitura:
400 g (1 i 1/3 szklanki) marmolady pomarańczowej, domowej lub kupionej w sklepie
beza:
2 białka z dużych jajek
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: orzechy włoskie, gorzka czekolada
_


SPOSÓB WYKONANIA:

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Masło posiekać z mąkami i cukrem, do momentu gdy powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy (minimum 20 cm x 30 cm) i razem z papierem przenieść do formy. Obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, a w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem należy obchodzić się bardzo ostrożnie, gdyż jest delikatny i łatwo się kruszy.

Piekarnik nagrzać do 180 °C (góra i dół bez termoobiegu).

Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Kruchy spód posmarować marmoladą pomarańczową, następnie wyłożyć bezę. Można zrobić za pomocą rękawa cukierniczego małe beziki lub po prostu wyłożyć masę z białka łyżką, tworząc fantazyjne fale. Jeśli wykładamy bezę łyżką, możemy posypać ją posiekanymi orzechami włoskimi.

Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, aż beza lekko się zrumieni. Mazurek przechowywać w temperaturze pokojowej.

UWAGI:

Bezę można zrobić w postaci mini bezików, wykonanych rękawem cukierniczym, lub po prostu rozsmarować ją na powierzchni mazurka, robiąc fantazyjne fale.

Wyśmienitą ozdobą, dobrze komponującą się z mazurkiem pomarańczowym, jest gorzka czekolada oraz orzechy włoskie. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami konfitury pomarańczowej możemy użyć także konfitury brzoskwiniowej.

Spód na mazurek można upiec kilka dni wcześniej i przechować w lodówce.

Przepis na domową konfiturę pomarańczową: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4363.0.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2014, 22:00:21 wysłana przez Szczęśliwa trzynastka »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.