* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Konfitura pomarańczowa  (Przeczytany 1812 razy)

trzynastka

  • Gość
Konfitura pomarańczowa
« dnia: Kwiecień 07, 2014, 21:59:25 »
__Domowa konfitura pomarańczowa z dodatkiem cytryn i grejpfruta jest łatwa do zrobienia i ekonomiczna.  Możemy ją wykorzystać jako dodatek do tostów lub do mazurka pomarańczowego czy sernika królewskiego. Do przygotowania konfitury wykorzystujemy całe owoce - pokrojony na kawałki miąższ oraz cieniutko pokrojoną na paseczki skórkę. Pestki cytryny zawierają dużo pektyn, więc służą za naturalny zagęszczacz. Konfiturę można zagęścić również przez dłuższe gotowanie, ale wówczas staje się on bardzo słodki. Gotową konfiturę można trzymać w lodówce i wówczas nie musimy sterylizować słoików.
_

SKŁADNIKI:

1,5 kg pomarańcz
1/2 kg cytryn
1 grejpfrut
1,5 kg cukru
2,5 litra wody
kawałeczek gazy do zawinięcia pestek z cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

Owoce sparzyć, wyszorować szczoteczką i pokroić na 4 ćwiartki. Ostrym nożykiem obrać ze skórki, zaczynając od góry ku dołowi. Obierać należy jedynie zewnętrzną powierzchnię skórki, bez białej, gorzkiej części. Przygotować bardzo duży garnek z grubym dnem. Miąższ pokroić na kawałki bezpośrednio nad garnkiem, tak aby zbierać wyciekający sok, odkładając pestki na bok. Pomarańczowe i cytrynowe skórki pokroić nożem na cienkie paseczki i włożyć do garnka razem z miąższem. Nie należy używać skórki z grapefruita, gdyż jest zbyt gorzka.

Pestki dokładnie zawinąć w gazę i włożyć do środka garnka. Ewentualnie możemy dodać pestki uzbierane z innych cytryn. Całość zagotować i gotować  bez przykrycia przez pół godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by dżem nie przywierał do dna.

Następnie wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na dużym ogniu. Gotować bez przykrycia przez około 2 godziny na średnim ogniu, tak, żeby konfitura cały czas bulgotała. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec gotowania zebrać łyżką piankę, która utworzy się na powierzchni, by konfitura była bardziej klarowna i wyjąć pestki.

Zostawić gotową konfiturę w temperaturze pokojowej na całą noc. Bezpośrednio po ugotowaniu konfitura jest dość płynna, ale po ostudzeniu gęstnieje. Jeśli na drugi dzień ma wciąż zbyt rzadką konsystencję, możemy ją jeszcze trochę pogotować. Gotowy dżem możemy trzymać w lodówce lub ponownie zagotowany nałożyć do wysterylizowanych słoiczków. Słoiczki od razy zamykać na gorąco i trzymać w spiżarni lub piwnicy.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.