* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Żurek wielkanocny z chrzanem  (Przeczytany 1751 razy)

Offline Cytaty

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 85
Żurek wielkanocny z chrzanem
« dnia: Kwiecień 14, 2014, 03:26:28 »
__W tym roku spoczywa na mnie trudne i zaszczytne zadanie ugotowania żurku wielkanocnego. Kilka dni szukałem w sieci przepisów i najbardziej spodobał mi się ten ze strony Gotuj z Wojciechem http://gotujzwojciechem.blogspot.ca/2013_03_01_archive.html.

Na wszelki wypadek już go wypróbowałem, więc z pewnością jego smak nie zawiedzie moich wielkanocnych gości. Najpierw - przynajmniej cztery dni wcześniej - trzeba przygotować zakwas. A potem kupić resztę produktów i odważnie stanąć przy kuchence! Smacznego.
_

SKŁADNIKI:
zakwas:
100 g mąki żytniej
skórka z kromki razowego chleba
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
400 ml przegotowanej wody
żur:
1 litr bulionu z kury
200 g boczku wędzonego
400 g szynki wędzonej
2 laski kiełbasy podwawelskiej
2 laski kiełbasy białej
garść suszonych borowików
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
150 g śmietany 18%
1 łyżka chrzanu tartego
jajka na twardo

SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki zakwasu łączymy razem i odstawiamy na 4 dni przykryte ściereczką.

Boczek z 50 g kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Razem z resztą kiełbas, grzybami oraz szynką pokrojoną w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu.

Dodać 2-3 litry wody. Dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia.

Po 20 minutach wyjąć kiełbasę. Dodać zakwas i majeranek. Gotować kolejne 40 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Osobno ugotować jajka na twardo. Połączyć z żurem na talerzu.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2014, 18:37:02 wysłana przez Marcin »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.