* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sałatka ze szczawiu w sosie koperkowym  (Przeczytany 1986 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Sałatka ze szczawiu w sosie koperkowym
« dnia: Kwiecień 12, 2013, 18:20:22 »
____SKŁADNIKI:
4 garście dzikiego szczawiu
1/4 szklanki obranych orzechów laskowych
1 jajko
1 łyżeczka brązowego cukru
4 duże rzodkiewki
1 łyżka octu
3 łyżki śmietany wiejskiej lub 12%
3 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek koperku
łyżeczka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
sól i pieprz świeżo mielony

SPOSÓB WYKONANIA:

Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i pozbawić grubych korzonków. Orzechy uprażyć na suchej patelni około 3 min, dodać cukier i zdjąć z ognia.

W misce umieścić szczaw, orzechy oraz posiekane rzodkiewki. W tym czasie zagotować wodę w garnku i dodać do niej ocet. Do drugiej, mniejszej miski włożyć pozostałe składniki i zmieszać. Kmin przed dodaniem mozna uprażyć na suchej patelni, podobnie jak orzechy. Do gotującej wody z octem wbić bardzo powoli surowe jajko i gotować,  delikatnie mieszając około 3-5 minut.

Gdy składniki sosu się przegryzą, polać nimi sałatkę i bardzo delikatnie zmieszać. Na sałatkę położyć jajko w koszulce. Podawać na talerzu dekorując np. świeżym koperkiem.

Do sałatki doskonale pasuje podpłomyk:
Zagnieść ciasto z 1 szklanki mąki, wody – tyle ile zbierze, szczypty soli i łyżeczki ziaren czarnuszki. Ciasto zagnieść, cienko rozwałkować i uformować cienki placek. Smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni.


Przepis pochodzi z programu Jakubiak w sezonie
Źródło: http://www.kuchniaplus.pl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 06:38:00 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Odp: Sałatka ze szczawiu w sosie koperkowym
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2013, 18:27:51 »
Skoro dziki szczaw i mirabelki są polityczno-kulinarnym tematem na topie, więc i ja zawitałam tutaj ze szczawiem. Nie wiem tylko, co z resztą składników...orzechy laskowe można chyba zerwać z leszczyny w lesie, tylko nie wiem, skad wziąć to jajko? Niesiołowskiego chyba trzeba by zapytać  ;D ;D ;D

Niesiołowski i szczaw
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2013, 12:56:08 wysłana przez Maryla »

Offline admin

  • Administrator
  • ****
  • *****
  • Wiadomości: 227
Odp: Sałatka ze szczawiu w sosie koperkowym
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2013, 22:14:24 »
Jeszcze na popitkę kompot z mirabelek by można dać :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2013, 22:20:22 wysłana przez admin »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1240
Odp: Sałatka ze szczawiu w sosie koperkowym
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2014, 22:26:46 »
Miałem dziś okazję spróbować tego podpłomyka. Znakomity ! Nawet bez czarnuszki dobry. Zadziwiające jak taki prosty produkt może być smaczny.
Nie dziwię się, że Hindusi i Pakistańczycy tak lubią chapati!

« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2014, 22:30:35 wysłana przez Uczeń Sokratesa »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.