* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Mazurki wielkanocne  (Przeczytany 3077 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Mazurki wielkanocne
« dnia: Maj 09, 2013, 22:04:05 »
__Podstawowy mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu, brzegu z ciasta kruchego lub makaronikowego, polewy albo pomady i oczywiście dekoracji.
__
foto: www.elle.pl

W ramach tego schematu można także wybrać przepis dla leniwych z gotową, kupioną w sklepie polewą kajmakową. Jeśli mamy więcej czasu, warto ugotować nietypową pomadę, na przykład o smaku cytryn lub pistacji.

Kruchy spód na mazurek wielkanocny

SKŁADNIKI:

300 g mąki
1 kostka masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany (śmietanę można zastąpić trzecim żółtkiem)

SPOSÓB WYKONANIA:

Na stolnicy nożem przesiekać masło z mąką i cukrem. Dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść na na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Około 2/3 ciasta wyłożyć na dużą formę lub dwie małe. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować brzeg. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC na 15-20 minut.

Polewa na mazurek wielkanocny

Mazurek kajmakowy jest najprostszym mazurkiem wielkanocnym: kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę można urozmaicić dodając do niej 1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady.

Jeśli preferujemy kwaśniejszy smak, kruchy spód można posmarować powidłami i oblać pomadą cytrynową, a następnie obsypać pokruszonymi pistacjami bez skórki. 

Cytrynowa pomada na mazurek wielkanocny:

SKŁADNIKI:

1 szklanka śmietany 18%
2 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z jednej dużej cytryny
opcjonalnie: sok z cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 min. Do przestudzonej masy dodać skórkę cytrynową i ewentualnie trochę soku z cytryny. Rozprowadzić pomadę na kruchym spodzie.

Dekorowanie mazurka wielkanocnego

Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko te ozdoby można znaleźć w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym.

Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki można narysować pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych można także ułożyć bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos.

Źródło: www.elle.pl/kuchnia

Przykładowe dekoracje na mazurku wielkanocnym:


foto: www.madameedith.blogspot.com


foto: www.mojepasjekrakow.blogspot.com


foto: www.kulinaria.blog.pl


foto: www.szufladapasji.blogspot.ca
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2014, 05:05:50 wysłana przez marylaossowska »

Offline Jenny

  • Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2014, 17:09:00 »
___Mazurki bardzo ładne, muszą być bardzo smakowite.

Mój przepis na mazurek chałwowy:
Ciasto kruche jak przy pow. mazurkach
Pomada:
Mleko 150g
Masło   50g
Cukier 100g
Chałwa 150g
Cukier wanilinowy

Mleko gotować z cukrem  do  konsystencji  śmietany. Dodać masło i roztartą chałwę i do smaku cukier wanilinowy. Opcjonalnie można dodać skórkę pomarańczową i rodzynki.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód mazurka i dowolnie udekorować.



___Mazurek czekoladowy

Zagnieść ciasto kruche z 300g mąki, 150g cukru pudru, 3 żółtka, 200g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Z ciasta uformować dwa mazurki o dowolnym kształcie.
Część ciasta zostawić na wałek z którego zrobimy obramowanie mazurka. Wałek nakładamy na posmarowane
wodą brzegi. Na wałku można zrobić ozdobne szczypanki.
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni.
 
Masa czekoladowa
150ml. mleka świeżego
2 szklanki mleka w proszku
200g masła
2 łyżki kakao
200g cukru

Mleko z cukrem gotować 10 min. dodać kakao dobrze  wymieszać, jeszcze chwilę gotować.Odstawić z ognia dodać masło, a po wystudzeniu mleko w proszku.
Wystudzone placki można wpierw posmarować dobrą konfiturą lub obłożyć owocami kandyzowanymi lub
bakaliami. Na tak przygotowane spody wylewamy masę czekoladową.
Po zastygnięciu dekorujemy.
Jeśli chcemy by masa była bardziej czekoladowa dodajemy więcej kakao, możemy też dodać aromat, orzechy,
migdały.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2014, 19:22:35 wysłana przez Jenny »

Offline Puella Clara

  • Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 1376
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2014, 09:21:56 »
Serdecznie witamy na portalu, Jenny :)
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez mazurków. Osobiście najbardziej lubię kajmakowe i czekoladowe właśnie. W ogóle uwielbiam wszystko, co czekoladowe. Mazurki na zdjęciach wyglądają bardzo smakowicie i tak sympatycznie domowo. :)

Offline Aniks

  • Użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 399
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2014, 10:27:38 »
Jenny, ja też się dołączam do powitania :)
Mi z kolei mazurek chałwowy narobił takiego apetytu, że poprosiłam od razu córkę i kupiła nam chałwę.
Jestem ciekawa też następnych przepisów, bo nie ma to jak wypróbowane domowe smakołyki. Pozdrawiam :)


Offline Jenny

  • Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2014, 18:47:42 »
Dziękuję za miły komentarz :)
Za pieczenie mazurków, babki i sernika zabiorę się w piątek. W tym roku będzie mazurek kajmakowy. Tym razem poszłam na skróty i kupiłam gotowy kajmak. Na spód mazurka dam sparzone rodzynki i żurawinę, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej i na to wyłożę masę kajmakową Przybiorę obranymi ze skórki migdałami, rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą. Pomysły przychodzą mi  w trakcie dekorowania. Trudno jest mi z góry  przewidzieć rodzaj dekoracji.
Sernik upiekę kalifornijski t.j  na kruchy surowy spód układam gęsto sparzone rodzynki i namoczone śliwki suszone kalifornijskie. Na tak przygotowany blat wylewam masę serową taką jak do sernika. Piekę w temp. 180 stopni. Po 40-stu minutach posypuję kruszonką i piekę następne 40 minut. Sernik można jeszcze polukrować.
Babkę upiekę z ciasta ucieranego; 2 szklanki mąki, 4 jajka, 20dg cukru, 20dg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany lub jogurtu i jakiś aromat oraz łyżka kakao. Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao miksuję t.zn. miękkie masło ucieram z jajkami dodając cukier, następnie mąkę z proszkiem, śmietanę.
Ciasto dzielę na 2 części, do jednej dodaję kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej wiórkami kokosowymi formy wlewam na przemian ciasta. Piekę ok. godziny, sprawdzam  patyczkiem. Po upieczeniu polukruję lukrem z cukru pudru, masła i soku z cytryny. Myślę, że tyle ciast na święta wystarczy. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2014, 22:58:59 wysłana przez Marcin »

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2014, 02:12:29 »
Super są te mazurkowe komentarze! Ja postanowiłam zrobić w tym roku mazurek kajmakowy: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,4461.msg7514.html#msg7514
 Podstawą jest stary przepis z zeszytu babci, który nieco adaptowałam, dokładając współczesne udogodnienia w postaci np. gotowej polewy czekoladowej. Taki mazurek kajmakowy jest niesamowicie pracochłonny i robiłam go wcześniej jedynie raz. Efekt? Niebiański. Porwę się więc na zrobienie go ponownie, tym razem organizując sobie pracę w kuchni tak, żeby w trakcie mieszania masy robić inne potrawy, np. kroić warzywa na sałatkę, etc. A babkę i sernik kupię w polskiej cukierni  :D

Jenny, bardzo smakowicie wyglądają te Twoje przepisy na sernik "kalifornijski" i na babkę. Przed świętami każdy oczywiście jest zabiegany i zajęty przygotowaniami, ale byłoby wspaniale, gdybyś po świętach znalazła chwilę i dokładnie napisała jak robisz te ciasta. Będzie jak znalazł na drugi rok! Ja, i  myślę, że wiele innych osób, nie mam takiej smykałki do pieczenia i bez dokładnego przypisu ani rusz :(  Oczywiście, jeśli zechcesz się z nami podzielić sekretami Twoich smakołyków :D

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1240
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2014, 05:11:03 »
Witaj Jenny na naszym portalu:)
Mazurek kajmakowy ... jejku smakuje niebiańsko:)

Offline Jenny

  • Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Mazurki Wielkanocne
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2014, 16:59:30 »
Witaj Maryla :)
Przestudiowałam Twój przepis ma mazurek kajmakowy. Nie ulega wątpliwości, że jest pyszny proporcjonalnie
do wkładu pracy. Chciała bym podzielić się moim doświadczeniem w temacie kajmaku. Proporcje te same, które
podałaś. Ja gotuję kajmak na patelni ceramicznej. Ponieważ jest duża powierzchnia parowania, to cały
proces trwa bardzo krótko. Nie patrzyłam na zegarek, ale myślę że trwało to nie dłużej niż pół godziny.
Powiem Ci jeszcze, że w tym roku moje mazurki będą udekorowane wg przez ciebie przedstawionych wzorów.

Podaję przepis na sernik kalifornijski (przepis otrzymałam od koleżanki) Niestety w tej chwili nie posiadam
zdjęcia tego ciasta.

Ciasto:
30dag mąki,
15 dag masła,
10 dag cukru pudru,
 4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2- 3 łyżki śmietany 18%
Z powyższych składników zagnieść ciasto i dobrze schłodzić.

Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej ten z wiaderka)
30 dag cukru,
250 ml śmietany 30%,
7-8 jaj,
2  łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy.
Ser rozetrzeć  dodając po trochu ubita śmietanę. Jaja ubić z cukrem na puch, wkręcać do sera, dodać mąkę
ziemniaczaną i wszystko dokładnie zmiksować na wolnych obrotach.
Na przygotowaną blachę zetrzeć schłodzone ciasto, posypać rodzynkami i rozdrobnionymi  śliwkami, na to
wylać masę serową. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  40 min. Wysunąć z piekarnika i posypać
kruszonką, piec następne 0 minut

Kruszonka:
18 dag masła,
20 dag mąki,
15 dag cukru,
 cukier waniliowy,
Wszystko razem zagnieść.

Bakalie:
20 dag rodzynek,
20 dag suszonych śliwek kalifornijskich.
Sernik ten nie jest trudny w wykonaniu, po upieczeniu  nie opada.Dla atrakcji można go jeszcze popisać
rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.