rzeczysedno.pl

Forum tematyczne => Kulinaria czyli Niebo w gębie => Ciasta i ciastka => Wątek zaczęty przez: marylaossowska w Maj 16, 2013, 06:04:31

Tytuł: Cynamonowe zawijańce drożdżowe
Wiadomość wysłana przez: marylaossowska w Maj 16, 2013, 06:04:31
(http://www.rzeczysedno.pl/users/maryla/images/cynamonowe_zawija%C5%84ce.jpg)_SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
2 duże jajka
½ szklanki cukru
5-6 łyżek masła
¼ łyżeczki soli
4 szklanki mąki
2 ¼ łyżeczki suchych drożdży lub 25 dag świeżych
opcjonalnie: skórka pomarańczowa, otarta skórka z cytryny, orzechy, kokos, rodzynki
nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
½ szklanki cukru
1-2 łyżki cynamonu
__

SPOSÓB WYKONANIA:

Zawijańce można wyrobić i uformować wieczorem, a upiec rano, tak, żeby były gotowe do porannej kawy. 

Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać ¼ szklanki podgrzanego mleka i zostawić na 5-10 minut. Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować prostokąt o wymiarach około  40 cm x 25 cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.

Ciasto zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, żeby bułeczki się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie.
Jeśli bułeczki ułożymy blisko siebie, tak by się stykały, będą miały miękkie brzegi. Jeśli natomiast zachowamy między nimi większe odstępy, będą bardziej chrupiące.

Przykryć blachę wysmarowaną masłem folią i włożyć do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki na pół godziny przed planowanym pieczeniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ºC. Po upieczeniu można bułeczki polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Oczywiście zawijańce mogą być pieczone także tego samego dnia. Po uformowaniu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i piec jak powyżej.

Uwagi:

Do ciasta można także dodać smażoną skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny, orzechy, kokos lub rodzynki. Można też dodać dodatkowo więcej cukru, jeśli chcemy, by zawijańce były bardziej słodkie.