rzeczysedno.pl

Hobby => Kulinaria czyli Niebo w gębie => Surówki i sałatki => Wątek zaczęty przez: marylaossowska w Styczeń 22, 2014, 07:37:07

Tytuł: Sałatka z kurczaka i mango
Wiadomość wysłana przez: marylaossowska w Styczeń 22, 2014, 07:37:07
__Pyszna, małokaloryczna i kolorowa sałatka, doskonała na kolację lub lekki obiad. Soczyste mango i kremowe awokado wspaniale komponują się z pożywnym kurczakiem i pikantną cebulką.  Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki lub chleba ciabatta. 

Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Filety z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie oraz składniki dressingu można przyrządzić wcześniej. Należy jednak pamiętać, żeby kurczaka i pozostałe składniki sałatki wymieszać z dressingiem tuż przed podaniem. W przeciwnym bowiem wypadku, sałatka będzie gorzka i niesmaczna.
_

SKŁADNIKI:

1 mała sałata rzymska
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1/2 łyżki masła
1/4 szklanki bulionu
1 małe mango
1/2 dużego awokado 
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 czerwonej cebuli
marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
½  łyżki musztardy
½  łyżki płynnego miodu
sól
świeżo zmielony pieprz
dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka miodu płynnego
sól
świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Filet z piersi kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierową ściereczką. Składniki marynaty: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Do miski włożyć pierś z kurczaka, wlać marynatę, tak by dokładnie pokryła kurczaka, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki dressingu wlać do małego słoiczka i energicznie potrząsnąć, by się połączyły. Odstawić, by się przegryzły.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim wyjęty z marynaty filet z obu stron, aż się zrumieni. Dolać bulion, przykryć i chwilę dusić do miękkości. Po przestygnięciu mięso pokroić na cienkie plasterki.

Umyte i osuszone liście sałaty rzymskiej porwać na mniejsze kawałki. Mango i awokado obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Sałatę, kawałki kurczaka, mango, awokado i cebulę ułożyć na półmisku, polać dressingiem i od razu podawać.

Uwagi: Awokado można po pokrojeniu lekko pokropić 1 łyżeczką soku z cytryny, żeby nie ściemniało.