rzeczysedno.pl

Hobby => Kulinaria czyli Niebo w gębie => Surówki i sałatki => Wątek zaczęty przez: trzynastka w Luty 20, 2014, 08:54:11

Tytuł: Sałatka grecka
Wiadomość wysłana przez: trzynastka w Luty 20, 2014, 08:54:11
__Tradycyjna sałatka grecka, popularna na całym świecie, najchętniej jadana latem, gdy dostępne są świeże warzywa.  W Grecji robi się ją z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, soli, pieprzu, oregano i oliwy. Grecy dodają także czasami paprykę, kapary i oliwki. Całość jest zwieńczona plastrem greckiej, swojskiej fety. W kuchni polskiej sałatkę grecką zwyczajowo podaje się także z sałatą lodową. 
_

SKŁADNIKI:

3 duże dojrzałe pomidory
2 ogórki
1 czerwona cebula
1 duża papryka czerwona
zielone oliwki
½ główki sałaty lodowej
ser feta
winegret z oliwy, octu, pieprzu i soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w spore kawałki. Ogórki obrać, pokroić w dużą kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki, dodać do warzyw. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę porwać na drobne kawałki, dodać do warzyw. Włożyć oliwki oraz fetę pokrojoną w sporą kostkę.

Całość polać sosem winegret zrobionym z oliwy, octu, pieprzu i soli