rzeczysedno.pl

Hobby => Kulinaria czyli Niebo w gębie => Przystawki i małe danka => Wątek zaczęty przez: marylaossowska w Kwiecień 19, 2013, 13:58:24

Tytuł: Kurczak w galarecie
Wiadomość wysłana przez: marylaossowska w Kwiecień 19, 2013, 13:58:24
(http://www.rzeczysedno.pl/users/maryla/images/kurczak_w_galarecie.jpg)_SKŁADNIKI:
1 kurczak
włoszczyzna
ziele angielskie
listek laurowy
sól i pieprz
2 żelatyny
do dekoracji:
marchew
groszek
kukurydza
natka pietruszki
____________
foto: http://foodmag.pl (http://foodmag.pl)

SPOSÓB WYKONANIA:

Kurczaka, włoszczyznę, listek laurowy i ziele angielskie umieścić w garnku z woda i gotować do miekkości na małym ogniu. Posolić i doprawić pieprzem do smaku.
Żelatynę namoczyć małej ilości wody lub bulionu.

Nastepnie wyciagnąć kurczaka i warzywa, a bulion przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczona wcześniej żelatynę, podgrzać ponownie i odstawić do wystudzenia.

Kurczaka obrać z kości i skór. Mięso pokroić w dużą  kostkę. Kawałki mięsa umieścić w salaterkach. Do każdej salaterki dodać pokrojoną w kostkę, ugotowaną marchew, groszek i kukurydzę.

Całość zalać zimnym wywarem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.